1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. TRT'den "Vatan Toprağı" belgeseli
TRT'den "Vatan Toprağı" belgeseli

TRT'den "Vatan Toprağı" belgeseli

1890 yılında Japonya’da tayfuna yakalanarak parçalanan ve 531 denizcinin hayatını kaybettiği Ertuğrul Firkateyni’nin 125′inci yıl anma etkinlikleri için yola çıkan TCG Gediz'in 122 günlük Uzakdoğu seyri TRT tarafından belgesel yapıldı.

A+A-

 Osmanlı tarihinin en uzun seyirlerinden birine çıkan Ertuğrul Fırkateyni, Japonya ziyaretinin ardından 15 Eylül 1890'da yurda geri dönmek için Yokohama Limanı'ndan ayrılmış, ancak tayfun sebebiyle kayalıklara sürüklenerek batmıştı. Gemideki 531 denizci şehit olmuş, 69 denizci sağ olarak kurtarılmıştı.

Türk Deniz Kuvvetlerinin TCG Gediz Fırkateyni Ertuğrul’dan 125 yıl sonra aynı rotayı takip ederek 14 Ülke, 18 liman aşıp Japonya’ya gitti ve döndü. Aksaz üssünden halatlarını fora ederek avara eden TCG Gediz, seyrini 4 ayda tamamladı. Yaklaşık 40 bin kilometre kat eden TCG Gediz, 122 günlük yolculuğu sırasında 1725 saat seyir yaptı. Marmaris Aksaz Deniz Üssü'nden 1 Nisan'da 233 personeliyle yola çıkan TCG Gediz, 14 ülkede 10 bin ziyaretçiyide güvertesinde ağırladı.

TRT Mavi Tutku ekibi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı işbirliği ile bu tarihi seyre ilişkin kapsamlı bir belgesel hazırladı. Otuzar dakikalık 4 bölümden oluşan Vatan Toprağı adlı belgeselde TCG Gediz’in tarihi seyrinden kesitler yer alıyor.  Savaş gemisinde yaşam, farklı ülkeler ve limanlar, seyir boyunca geminin üstlendiği görevler…

Kızıldeniz, Hint Okyanusu, Japon denizi gibi dünyanın önemli denizlerinde bayrak dalgalandıran TCG Gediz’in heyecan verici seyri TRT Haber ekranlarında izleyiciyle buluşuyor.

Vatan Toprağı

Yapımcı – Yönetmen: Hakan ASLAN – Ümit KARGILI
Kamera : Ali ÇİLESİZOĞLU
Kurgu – Post Prodüksiyon : Tuna BAŞARAN
Yapım : TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanlığı
Bölüm Sayısı : 4
Bölüm Süreleri : 30 dakika

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3161 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.