1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. 1600 yıllık bazilika sualtı müzesi oluyor
1600 yıllık bazilika sualtı müzesi oluyor

1600 yıllık bazilika sualtı müzesi oluyor

Bursa'da İznik Gölü'nde bulunan bazilika sualtı müzesi olacak.Göl kıyısının 20 metre açığında yerin 1.4-2 metre derinliğinde 1600 yıl önceye ait Aziz Neophytos'un adına inşa edilen bazilika sualtı müzesi olarak kullanılacak.

A+A-

Bursa’nın İznik İlçesi’nde göl kıyısının 20 metre açığında 1.5- 2 metre derinlikte bulunan ve 1600 önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen ve Amerika Arkeoloji Enstitüsü (Archaeological Institute of America) tarafından '2014 Yılının En Önemli 10 Keşfi' arasında gösterilen bazilika sualtı müzesi olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onay verdiği proje, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek. 

Tarihi M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'a kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik’te geçen ocak ayında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından havadan yapılan fotoğraf çekimleri sırasında, ilçe ile aynı adı taşıyan gölün 20 metre açığında 1.5- 2 metre derinlikte bazilika formunda bir kilise kalıntısı ortaya çıktı. 

DÜNYADA BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Fotoğrafları inceleyen Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, yapının Roma askerleri tarafından İznik Gölü kıyısında öldürülen 'Aziz Neophytos' adına yapılan kilise olduğunu belirledi. Prof.Dr. Şahin, Aziz Neophytos'un önce bazilikanın içine gömüldüğü, ardından 740’da meydana gelen deprem nedeniyle yakındaki Koimesis Kilisesi’ne götürüldüğünü açıkladı. İznik’teki bu keşif dünyadan da büyük yankı buldu. Uluslararası haber ajanslarının yayını sonrası Amerika Arkeoloji Enstitüsü, Prof. Dr. Mustafa Şahin ile bağlantı kurarak detayları hakkında bilgi aldı. Enstitünün bu ay yayınlanan sayısında da bazilika 2014 yılında, 'Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşif' arasına alındı. Dergide, Prof.Dr. Mustafa Şahin’in görüşlerine de yer verilerek, sualtı müzesi olması konusundaki önerisi de yazıldı.

ÖN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Bazilikanın turizme kazandırılması için sualtı ve üstü çalışmalar başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı projenin sponsorluğunu Bursa Büyükşehir Belediyesi yürütecek. Orcan Gemi Kurtarma ve Deniz İnşaat ile Geomarine Kara ve Deniz Araştırma şirketlerinden oluşan ekip, 10 gün sürecek su altında ki Bazilika'nın yüzey araştırmasına başladı. 

Orcan Gemi Kurtarma ve Deniz İnşaat'ın yöneticisi Tuğrul Orcan, projeyi Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediğini belirterek, "Şimdilik bir ön çalışma yapıyoruz. Projelendirilmesi ileriki safhada olacak. Bazilika'nın bulunduğu bölgede başka bir arkeolojik kalıntı var mı onu da değerlendiriyoruz. Bazilikanın olduğu bölgenin sismik değerleri ve batimetresini ölçerek rölevesi ortaya çıkarılacak" dedi.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1066 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.