1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 2. Türk Tanker ve Akaryakıt Taşımacılığı Zirvesi gerçekleştirildi
2. Türk Tanker ve Akaryakıt Taşımacılığı Zirvesi  gerçekleştirildi

2. Türk Tanker ve Akaryakıt Taşımacılığı Zirvesi gerçekleştirildi

İMEAK Deniz Ticaret Odası 13, 27 ve 28 No’lu komitelerinin ortaklaşa düzenlediği 2.Türk Tanker ve Akaryakıt Taşımacılığı Zirvesi gerçekleştirildi.Zirvede tanker ve akaryakıt piyasalarındaki gelişmeler sektöre sunulurken yaşanan sıkıntılar masaya yatırıldı

A+A-

Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu “Bizim bu zirveyi yaparken iki öncelikli amacımız var. Birincisi, dünyada tanker piyasalarındaki son gelişmeleri beraber değerlendirmek olacak. Bunun içinde üç tane çok değerli arkadaşımız sunumlarını gerçekleştirecek. İkincisi de komite başkanlarımızın da katılacağı panelde hem piyasa değerlendirmelerini beraber yapmak hem de sorunlarımızı paylaşarak birbirimizi yardımcı olmak. Zirvemizi çok önemsiyoruz. Genel olarak dünyaya baktığımızda sosyal, politik, ekonomik olarak oldukça hassas bir dönemden geçiyoruz. Bu kadar değişken olan piyasa ve dünya şartlarında herkesin dikkatli olması gerekiyor. Görüşlerimizi birbirimizle paylaşarak güç sahibi olabiliriz. Gelişmiş ekonomiler bunu gerektirir.” dedi.

Petrol fiyatı 85 doları görebilir

“Petrol piyasalarındaki gelişmelerin dünya ve bölgemize etkileri üzerine sunum gerçekleştiren Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Başak Akdemir “Hepimizin bildiği gibi alternatif enerji kaynakları üzerine gelişmeler ilerlemekte. Fakat bugün dünyanın en büyük enerji kaynağı petrol ve uzun yıllarda olmaya devam edecek. Birçok ülke ekonomisi petrol piyasalarındaki değişikliklerden etkilenmekte. 2010-2014 yılları arasında petrol fiyatları oldukça sabit bir seyirde ilerlemekteydi. Bugünlerde artık 60 doların altına indiği bir ekonomideyiz. Düşüşün en büyük sebepleri, büyüme hızındaki düşüklük ve ülkelerin petrole olan taleplerinin azalması. OPEC’in de hiçbir şekilde kesintiye gitmeyerek aynı miktarda üretime devam etmesi de bu sebeplerden bir tanesi. Fiyatlarda kısa vadede bir toparlanma görülebilir. Petrol fiyatları kısa vadede 80-85 doları görebilir.” şeklinde konuştu.

Tankerciler olarak çok şanslıyız

Tanker piyasalarının genel görünümü hakkında katılımcılara bilgi veren Borachart Ship Chartering’ten Oktay Soner sunumunda “ABD’nin kaya gazı üretimine başlamasıyla birlikte himayesine aldığı tankerler günde 6 milyon varil üzerine kurulmuştur. Hatta bu oranın 9 milyon varile çıktığını görüyoruz. O yüzden bu tankerlerin ticari hacminin artmasıyla birlikte navlunlar da yükseliyor. Tabi fiyatlardaki değişmelerin nedenleri arasında gemi sayısının azlığı ve limanlardaki operasyonel etkileri gösterebiliriz. Tankerciler olarak kuruyük ve diğer armatörlere göre daha şanslı olduğumuzu söyleyebilirim. Tonaj düştükçe riskler de azalır. Günlüğü 20 bin dolara çalışan gemilerin 2 bin dolara çalıştığına şahit olmadık.” ifadelerine yer verdi.

2015’in başlangıcı oldukça olumlu

Kiracılar açısından tanker piyasalarında değerlendirmede bulunan Uni Chartering’ten Murat Aksoy “2015’in ilk dört ayına baktığımızda olumlu bir market gördüğümüzü söyleyebilirim. Bu olumlu ortamın ilk önce yakıt fiyatlarındaki düşüşlerden kaynaklandığını düşünsek de yük hacmindeki artışın da etkili olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu gelişmeler gemilerin sürekli yüzmesini sağlayarak spot markette de belli bir artışı beraberinde getiriyor. Tankerlerin tonaj artışında da binde 9’luk bir artış görülmekte. 15 bin ton üzerindeki tankerlerin Akdeniz’den Kuzey Amerika ve Asya marketlerine kayıyor. Ortadoğu’da bu tonaja ihtiyaç büyük. 20-25 bin tonajda da yükselme bekleniyor. Özellikle Güney Amerika’da talep gören bir tonaj aralığı. Tonaj artışlarının limitli olması yük hareketlerinde ufak artışlarla karşılaştırıldığında 2018’e kadar yüzde 3-4 oranında yükseliş olacaktır. 2015’in başlangıcında olumlu bir ivme olduğu  yönünde.” dedi.

a3-029.jpg

2. Türk Tanker ve Akaryakıt Taşımacılığı Zirvesi, yapılan sunumların ardından sektör sorunları hakkında komite başkanları ve paydaşların gerçekleştirildiği panelle devam etti. Paneldeki konuşmalardan satırbaşlıkları şöyle:

Ali Deniz Eraydın Dünya’da yılda 350 milyon ton gemi yakıtı satılıyor. Bunun yüzde 20’si gaz oil, yüzde 80’i fuel oil.Önümüzdeki 10 yılda da gemi yakıtlarında devrim niteliğinde değişiklikler olacak. Çevre,insan sağlığı ve verimliliğe dayanan birtakım değişiklikler bizleri bekliyor. 2035’e kadar göreceksiniz ki yakıtların yüzde 70’i gaz oil olarak satılacak. Yüzde 10’u ise LNG olacak. Petrol fiyatlarını iyi okuyan oyunu kazanacak. Biz Türkiye’de çok kaliteli hizmet veriyoruz ve yılda 1.5 milyon ton yakıt satıyoruz. Deniz Ticaret Odası çatısı altında deneyimlerimizi paylaşarak 10 yıl sonra daha iyi durumda olacağız.

Şadan Kaptanoğlu Petrol düşmemiş olmasaydı LNG yatırımları daha da artacaktı. LNG barç yatırımları hala devam etmekte. Çünkü yarın ne olacağını bilmiyoruz. Petrol fiyatları tekrar arttığı zaman LNG yine geri gelecek. Tüm şartları göz önünde bulundurmamız gerekiyor.

Gönç Beyli Zirvemizi gerçekleştirerek tanker sektörü olarak biraraya geldik. Yaptığımız toplantılarla bize gelen sorunları yönetim kuruluna yönlendirerek idaremize aktarıyoruz. Pek çok yenilik bizi beklemekte. Tüm bunların takipçisi olacağız.

Hasan Tuğrul Oğuz

28 No’lu komite olarak tanker filosuyla ilgili barç yenileme çalışmaları yapmaktayız. Komite olarak geliştirmeye çalışıyoruz. Bağlama yeri sorunumuz hala devam etmekte. 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1811 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.