1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 8 bin yıllık göçün sırrı salyangozlarda saklı
8 bin yıllık göçün sırrı salyangozlarda saklı

8 bin yıllık göçün sırrı salyangozlarda saklı

Bir salyangoz türünün keşfi, insanların eski zamanlarda yaptıkları göçle ilgili yeni bilgiler ortaya koydu. 8 bin yıl önce insanların İberya’dan deniz yolcuğuyla İrlanda’ya gittiğini öne sürüyor.

A+A-

Günümüzde sadece İrlanda ve Fransa ile İspanya arasındaki Pyrenees Dağları’da yaşayan bir salyangoz türü, 8 bin yıl önce yaşanan göç hakkındaki sırrı ortaya çıkarabilir. Bilim insanlarının yaptığı DNA analizleri, binlerce yıl önce insanların salyangozları İspanya’dan İrlanda’ya getirmiş olabileceğine işaret etti.


Her iki yerde yaşayan salyangozların büyük beyaz kabukları bulunuyor. Yeni araştırmaya göre, bu salyangozlar Avrupa’da rastlanması çok zor olan aynı genetik özelliklere sahip. Kanıtlar, eski insanların göçleriyle ilgili yeni bir kapı aralıyor.
 

İngiltere’deki Nottingham Üniversitesi evrimsel genetikçişi Angus Davison, “Salyangozlarınların nasıl kolonize olduğunu öğrenmek için genetik özelliklerini kullanmak çok ilginç bir yönyem. Bu şekilde insanların ne yapmış olduğuna dair küçük ipuçlarına da ulaşılabilir” dedi.
 

Davison, “Çalışmanın iyi yanlarından bir tanesi, eğer salyangozların insanlar tarafından taşındığını kabul edersek, ilk bireysel yolculuğun 8 bin yıl önce yapıldığı ortaya çıkıyor” ifadesini kullandı.
 

İRLANDA GİZEMİ
 

Araştırmacılar, 150 yıldan uzun süredir bir İrlanda gizemini çözmeye çalışıyordu. İrlanda’da yaşayan çok sayıdaki vahşi doğa türü, Birleşik Krallık’ın geri kalanında bulunmazken, modern İspanya, Portekiz ve Fransa’nın bazı bölgelerini içeren İberya’da bulunuyor.
 

Araştırmalar “İrlanda gizemi”ni, farklı türlerin kilometrelerce uzak bir yerden başka bir yere nasıl ve ne zaman göç ettiğini, açıklayabilecek tek bir teori geliştirmeyi başaramadı.
 

Davison ve iş arkadaşı Adele Grindon İrlanda sorusuna yeni bir anlayış katabilmek için her iki tarafta da yaşayan bir inç (2.54 cm) uzunluğunda bir kabuğu olan ve ayırt edici bir görüntüye sahip salyangozu inceledi. Fosil kanıtlarına göre, salyangozlar İrlanda’ya ilk kez 8 bin yıl önce gelmişti. O tarihten binlerce yıl önce ise Avrupa’nın güneyinde yaşamışlar.
 

ARAŞTIRMALAR NASIL YAPILDI?
 

Öncelikle, araştırmacılar yaklaşık 900 salyangozu toplamaları için gönüllüler buldu. Gönüllüler, bulundukları bölgelerde salyangoz topladı. Daha sonra salyangozların doğrudan anneden çocuğa geçen mitakondriyel DNA’ları alındı ve genomların salyangoz türleri arasında değişen belirli bölümleri incenledi. İncelenen genetik materyal, her iki bölgede yaşayan salyangozlarda aynıydı.
Bilim insanları, İspanya’dan İrlanda’ya tek bir adımda göç ettiği gözlemlenen salyangozların, ‘insanlar tarafından yiyecek kaynağı olarak getirilmiş olabileceğini’ belirtti.
 

Bir diğer teori ise salyangozların diğer hayvanları beslemek için alınan yeşilliklerin arasında taşındığı. Ancak insanların Avrupa’dan İrlanda’ya nasıl gittiği (15 bin yıl önce ana karadan ayrıydı) bir sır.
 

Araştırmacılar, henüz açık denizlerde kullanılmak için yeterince gelişmediği düşünülen teknelere ait delillerin çok az olduğuna dikkat çekti.
 

virahaber.com
 

Bu haber toplam 1181 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.