1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 8 milyon ton plastik okyanuslarda yüzüyor
8 milyon ton plastik okyanuslarda yüzüyor

8 milyon ton plastik okyanuslarda yüzüyor

Okyanuslara ulaşan plastik atık miktarının yaklaşık olarak 8 milyon tonu bulduğu hesaplandı. 8 milyon ton plastik İstanbul’un yaklaşık olarak yarısı kadar bir alanı tümünün kaplayabilecek bir miktara denk geliyor.

A+A-

Okyanuslara ulaşan plastik atık miktarının yaklaşık olarak 8 milyon tonu bulduğu hesaplandı. 8 milyon ton plastik New York’un Manhattan adasından 34 kat daha çok büyük ya da İstanbul’un yaklaşık olarak yarısı kadar bir alanı tümünün kaplayabilecek bir miktara denk geliyor.

Denizlere dökülen, sürüklenen ya da uçan atıkların miktarı hakkındaki araştırmanın sonuçları, Federal Amerikan Bilimin İlerlemesi Derneği’nin senelik toplantısında açıklandı. Aynı zamanda Science dergisinde de yayınlanan yeni araştırmanın sıfatı , sadece kıyılara vuran ya da su üzerinde yüzen değil, okyanuslarda biriken tüm plastik atıkları hesaplamış olması. Buna göre dip akıntılarına takılarak, suyun içinde daimi devinim halinde olduğu bildirilen plastik çöp miktarı bundan evvel sanılandan en az 20 kat çok .

BALIK YERİNE PLASTİK

Araştırmacılar nüfus, üretimi yapılan çöp miktarı, atıkların yönetimi gibi konulardaki uluslararası verilerden yola çıkarak, okyanus ortamına girme ihtimali yüksek olan plastik miktarını hesapladı. 2010 senesi için gercekleşen tahminler, bu miktarın 4,8 ile 12,7 milyon ton arasında olduğunu gösterdi. 8 milyon ton ise ortalama bir sayı . O sene içinde üretimi yapılan plastiğin sadece küçük bir kısmı .

Araştırmaya öncülük eden Dr. Jenna Jambeck

Alt sınır olarak belirlenen 4,8 milyon ton ise kabaca, dünyada bir sene içinde tutulan ton balığı miktarına eşit. Araştırmacılardan Kara Lavender Law, “Denizden çıkardığımız ton balığının yerine, plastik dolduruyormuşuz gibi.” diyor. Araştırmada, okyanusa girmesi mümkün plastik atıklardan en çok fazla hangi ülkelerin mesul olduğu da sıralandı. Listede bulunan 20 memleket , okyanusa giren plastik atıkların % 83′ şöhretten mesul .

Bunların başında Çin geliyor. Ancak araştırmacılar, Çin’in çok büyük nüfusu dolayısıyla başta geldiğini belirtiyor. Deniz kıyısında hatırı sayılır bir nüfusu yaşamını sürdüren ABD ise, daha iyi arka dönüşüm uyguladığı için 20. sırada. Avrupa Birliği AB ülkeleri bir bütün olarak 18. sırada bulunuyor .

Okyanusların plastik çöplüğüne dönmesini önlemek için atılması lazım gelen değişik adımlar bulunduğu söyleniyor. Örneğin zengin ülkelerin alışveriş poşetleri gibi bir kullanımlık plastik malzeme tüketimini azaltması, gelişmekte olan ülkelerin de atık yönetimini daha iyi hale getirmeleri lazım geliyor araştırmacılara göre. Şayet denetim edilmezse 2025 yılına kadar okyanuslara girebilecek plastik atık miktarı senede 17,5 milyon tonu bulabilecek.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1653 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.