1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "ABD önce Pasifik'e baksın" tezi gerçek oluyor
"ABD önce Pasifik'e baksın" tezi gerçek oluyor

"ABD önce Pasifik'e baksın" tezi gerçek oluyor

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, “ABD, artık Ortadoğu’yu, Kafkasya’yı bıraksın, öncelikle Pasifik’e baksın, çünkü orası çözülürse sistem çözülür” tezinin gerçek olduğunu söyledi.

A+A-

Cemil Ertem, bugünkü yazısında “Rusya’nın Suriye ısrarı Esed ısrarı değildir, bu ısrar, Doğu Akdeniz çıkışlarını, başta Güney Gaz Koridoru olmak üzere, güney enerji geçişlerini ve Halep-Lazkiye iktisadi çevrimini kontrol etmek içindir. Bizim burada üzerinde durmamız gereken husus, bütün bu nedenlerin doğrudan Türkiye ile ilintili olmasıdır" dedi. Ertem Milliyet’te “Rusya-ABD ve Türkiye...” başlığıyla kaleme aldığı yazısında Rusya’nın tavrı ile ilgili olarak “Bizim burada üzerinde durmamız gereken husus, bütün bu nedenlerin doğrudan Türkiye ile ilintili olmasıdır” iddiasında bulundu. “Zbigniew Brzezinski’nin defalarca söylediği “ABD, artık Ortadoğu’yu, Kafkasya’yı bıraksın, öncelikle Pasifik’e baksın, çünkü orası çözülürse sistem çözülür” tezi gerçek oluyor” diyen Ertem, “Batı, Rusya-Türkiye kapışmasından çok hoşlanır ki bunun en önemli örneği 1853 Kırım Savaşı’dır. Bu savaş, Rus ve Osmanlı imparatorlukları için sonun başlangıcı sayılır” dedi.

RUSYA BU TARİHİ HATAYI YAPMAYACAKTIR

Rusya, bu tarihi hatayı yapmayacaktır” diyen Ertem, yazısında Türkiye-Rusya ilişkileri ile ilgili şunları söyledi: “Aancak Lazkiye-Halep iktisadi çevriminin ve Doğu Akdeniz enerji alanlarının ciddi bir kapışma sahası olduğu da artık gerçektir. Türkiye, bu oyunda ancak iç istikrarını sağlarsa kartını kullanabilir. Zaten şu sıralar, bunun olmaması için, ne gerekiyorsa yapılıyor. Şu gerçeği de yazmamız gerekiyor; Suriye ve Irak coğrafyasındaki haldeki durum, hiç kimse için tercih edilebilir değil; hatta Rusya’nın (Suriye) İran’ın (Irak) düzenlediği bir stabilizasyon hali bile Batı için tercih edilebilir olabilir. Türkiye, bundan dolayı reel politiğe biraz daha yakından bakmalıdır.” Ertem, Türkiye’nin burada Türk Akım dahil, elindeki kozları iyi kullanması gerektiğini belirterek, Güney Gaz Koridoru ve diğer enerji geçişlerinin şimdi daha da önemli olduğunu kaydetti.

virahaber.com

Bu haber toplam 1181 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.