1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Akdeniz foku Kuşadası'nda görüntülendi
Akdeniz foku Kuşadası'nda görüntülendi

Akdeniz foku Kuşadası'nda görüntülendi

Yaşam alanları bakir ve yapılaşmamış kayalık kıyılar olan ve bölgede Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın ıssız kıyılarında yaşadıkları bilinen Akdeniz foku Kuşadası’nda görüntülendi.

A+A-

Uzun yıllardır Kuşadası kıyılarında olduğu bilinen ancak belgelenemeyen bir Akdeniz Foku, Korumar-Adakule Hotel arasındaki Doğal Botanik Park kıyılarında ortaya çıktı. Birçok kez vatandaşlar tarafından görüldüğü iddia edilen ancak hiç görüntülenemeyen Akdeniz Foku, Diver Bees dalış merkezini işleten dalgıç Selçuk Arı tarafından fotoğraflandı. Akdeniz Fokunun yalnız olmadığı bir de yavrusunun olduğu tespit edildi.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Nesli tehlike altında olan memeli canlılar arasında dünyadaki en önemli 12 tür arasında özel bir yere sahip olan Akdeniz Fokunun, Kuşadası kıyılarında varlığını sürdürmesi büyük bir zenginliktir. Bir baskı olmadığı zaman yavrulayabildiğini de gösteren bu gözlem, Akdeniz Foklarının yaşam alanlarına ne kadar hassas davranılması gerektiğini de göstermektedir. Temiz denizleri seven ve beslenme açısından sorun yaşamayacak alanları seçen Akdeniz Fokunun bulunduğu kıyısal alan, Kuşadası’nda Milli Parktan sonra gerek karasal gerekse denizel ekosistem açısından en önemli bölge olarak bilinmektedir.

Kuşadası’nda deniz ve kıyı ekosistemlerinin en zengin olduğu bu alan bir bütün olarak korunmalıdır. Özellikle Akdeniz Foku gibi bir türün burada görülmesi, ülkemizin de imza attığı ve koruma taahhüdünde bulunduğu Bern, Barcelona ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmeleri açısından da önemlidir. Akdeniz Foklarının yaşam alanları çok hassas alanlar olup, bu bölgelerde herhangi bir baskı unsuru olmaması gerekir. Akdeniz Fokunun en büyük popülasyonu Ege’de olduğundan Türkiye bu türün korunması için çok önemli bir ülke durumundadır. Yapılan araştırmalarda kıyılarımızda 100 civarında Akdeniz Fokunun yaşadığı tahmin edilmektedir“ dedi.
 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1288 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.