1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Alabalık popülasyonu arttırılmaya çalışılıyor
Alabalık popülasyonu arttırılmaya çalışılıyor

Alabalık popülasyonu arttırılmaya çalışılıyor

Orman içi sularda azalan alabalık popülasyonunun yükseltilmesi için Trabzon'da başlatılan proje kapsamında sağılan farklı alabalık türlerine ait binlerce alabalık boya ile markalanarak takibe alındı.

A+A-

Maçka ilçesinde 2005 yılında hizmete başlayan Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu'nda, Türkiye'nin doğal kaynaklarından alınan alabalık örnekleri çoğaltılarak tekrar iç sulara bırakılıyor. 

İstasyonda yapılan çalışmalar sayesinde bugüne kadar doğaya salınan yaklaşık 8 milyon yavru alabalıkla sportif avcılığın geliştirilmesinin yanı sıra azalan alabalık stoğunun da artırılması sağlandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Başçınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğaya bırakılan balıklar sayesinde iç sularda alabalık sayısının çoğaldığını belirterek, bundan sonraki süreçte en önemli çalışmalarının, bu balıkların takibini yapmak olduğunu söyledi.

Son 3 aylık süre içerisinde bölgedeki derelere yaklaşık 8 bin 600 markalanmış balık salındığını ifade eden  Başçınar, "Buradaki amacımız doğaya saldığımız balıkları diğerlerinden ayırt edebilmek. Doğaya bıraktığımız balıklar şuana kadar adapte sürecini en iyi şekilde tamamlayarak beslenip göç edebiliyorlar" dedi. 

Başçınar, projenin 3 aylık dilimini tamamladıklarını ve bunun 24 ay devam edeceğini vurgulayarak, "Önümüzdeki yıl ise hazırlayacağımız başka bir proje ile bireysel olarak takibe başlayacağız. Hangi balık hangi tarihte kaç gramdı ve ne kadar büyüdü, renklenmesi nasıl oldu gibi bilgileri elde ederek önemli bir fırsat yakalayacağız" diye konuştu.

Alabalığın zorlu üretim süreci

İstasyonda yapılan çalışmaların en başında, doğadan yakalanan ve buradaki 54 havuzda ayrı ayrı olarak gruplandırılan alabalıkların sağımı ve sonrasındaki işleyişi olduğunu anlatan Başçınar, şöyle devam etti:

"Yakalanan balıkların her biri aynı gün içerisinde yumurtlama yapamıyor. Dolayısıyla iki ya da üç aylık süre içerisinde incelenmeleri ve yumurtalarını olgunluk evrelerine gelmesi bekleniyor. Daha sonra ise balıkların sağım işlemine tabi tutulması gerekiyor. Sağım aşamasına gelmiş olan balıklar, karınları hafifçe sıvazlanarak yumuşak bir şekilde plastik kaba alınıyor. Üzerine en az iki erkek balığın sperminin karıştırılmasının ardından yumurtaların döllenmesi bekleniyor."

Başçınar, döllenme işlemi tamamlanan alabalık yumurtalarının üzerilerindeki atık maddelerinin titizlikle temizlenmesinin ardından kuluçka dolaplarında 180 güne kadar beklediğine işaret ederek, kuluçkadan çıkan larvaların büyük bir besin kesesi var. Bu keseler onlara 3 yada 4 hafta yetiyor. Son olarak ise serbest yüzme aşamasına gelen balıklar dışarıdan ilk kez kurtçuk adını verdiğimiz canlı yemle besleniyorlar. 5 ya da 6 santimetre boya geldiklerinde de doğaya bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin her bölgesinden balık örneği var"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Resul Doğan ise istasyonun 2005 yılında 6 farklı su kaynağından alabalık çalışması yapabilirken bugün bu sayının 44'e çıktığını bildirdi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illerin yanı sıra Tekirdağ, Kayseri, Konya ve Kahramanmaraş gibi şehirlerden de alabalık örnekleri alarak gruplandırdıklarını anlatan  Doğan, "Doğaya bırakılan balıkların akıbeti hep merak ediliyordu. bu yıldan itibaren yaptığımız çalışma ile artık markalama dediğimiz işlem sayesinde balıkların ne durumda oldukları hakkında fikir sahibi olabiliyoruz" diye konuştu.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1558 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.