1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Alaçatı, uçurtma sörfünde de iddialı
Alaçatı, uçurtma sörfünde de iddialı

Alaçatı, uçurtma sörfünde de iddialı

Dünyada rüzgar sörfünün (windsurf) önemli merkezlerinden Alaçatı, gün geçtikçe popülerleşen uçurtma sörfünde (kiteboard) de önemli merkez olma yolunda ilerliyor.

A+A-

Düzenli rüzgarı, öğrenime elverişli parkuru ve doğal güzelliğiyle rüzgar sörfüne uygun yerlerin başında gelen Alaçatı, ardı ardına açılan okullarla birlikte, dünyanın sayılı rüzgar sörfü merkezlerinden biri haline geldi.

Pegasus Airlines Profesyonel Windsurf Birliği (PWA) Slalom Dünya Kupası'nın bir ayağının da düzenlendiği Alaçatı, rüzgar sörfçüleri Çağla Kubat ve Bora Kozan'ın katkısıyla Türkiye'de popülerliğini giderek artırdı.

1970'li yıllardan itibaren rüzgar sörfü yapan, 1993'te kurduğu ilk rüzgar sörfü okuluyla Alaçatı'nın bu sporda dünya çapında önemli merkez olmasına önemli katkıda bulunan Engin Kalafatoğlu, okul açtığında bakir olan Yumru Koyu'nun, yıllar içinde yakalanan ivmeyle rüzgar sörfünde tepe noktasına ulaştığını belirtti.

Kalafatoğlu, rüzgar sörfüne başlama yaşının, fiziksel gelişmişliğe bağlı olarak 8-9 yaşa inebildiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Denge sorunu da yoksa bir kişi, 10 saatlik temel eğitimle rüzgar sörfünü öğreniyor. Bu, adrenalin işi. Kişi, adrenalini hissettiği zaman daha iyi ve hızlı gitmek istiyor, kendilerini geliştirmek için dersler alıyor. Elimizde büyüyen çok çocuk var. Mesela Enes Yılmazer, işi profesyonelliğe taşıdı. Hem dünya çapında sıkı yarışçılardan biri oldu hem de rüzgar sörfü bursuyla ABD'de bir üniversitede okudu."

En güzel yanının, hiçbir şekilde çevreye zararı bulunmaması olarak gösterdiği rüzgar sörfü ile uçurtma sörfünün, ikiz sayılabileceğini ifade eden Kalafatoğlu, dünya genelinde eğilimin, rüzgar sörfünden ilk başta ölümlerin de yaşandığı ancak malzemenin gelişmesiyle güvenir hale gelen uçurtma sörfüne kaydığını dile getirdi.

"Uçurtma sörfünde Türkiye atakta"

Engin Kalafatoğlu, 2006 yılında dönemin kaymakamına rapor hazırladığı Muğla'nın Akyaka Mahallesi'nin, günümüzde uçurtma sörfünün önemli merkezi haline dönüştüğünü anlatarak, Türkiye'nin uçurtma sörfünde kısa sürede yaptığı atağın Uluslararası Yelken Federasyonu (ISAF) tarafından da ilgiyle takip edildiğini kaydetti.

Alaçatı'nın, rüzgar sörfündeki gibi uçurtma sörfünde de çok iyi bir eğitim merkezi olduğunu belirten Kalafatoğlu, şöyle devam etti:

"Ancak uçurtma sörfüne tahsis edilen alan, yeterli değil. Bir iki koy daha bulmak lazım. Eninde sonunda ihtiyaçları karşılamak için çözüm üretilmesi lazım. Deniz Ticaret Odasının yardımıyla çözüm üretmeye çalışıyoruz. Otelimizin konuklarının yüzde 80'i yabancı ve bunların büyük kısmı da rüzgar ve uçurtma sörfü için Alaçatı'ya geliyor. Alaçatı'da eğer imkanlar gelişirse uçurtma sörfü, rüzgar sörfünü yakalayıp geçer."

Kalafatoğlu, rüzgar sörfünün 10 saatlik temel eğitiminin yaklaşık 500 lira, uçurtma sörfünün ise bin lira civarında olduğuna değinerek, ayrıca rüzgar sörfü yapan çocuklara yönelik bir haftalık kamplar düzenlediklerini kaydetti.

Alaçatı'nın sorunu

Engin Kalafatoğlu, Alaçatı'da her türlü kural ve yönetmeliğe uyan okulların yanında fiyat kırıp kaçak çalışanlar bulunduğunu ileri sürerek, "Kaçak çalışanlar nedeniyle rüzgar sörfü geriye gidiyor. Kendisi boardun üzerinde duramıyor, yüzme bilmiyor, çıkıyor, eğitim veriyor. Eğitim aldım ama hiçbir şey öğrenmedim diyen çok var" diye konuştu.

Kalafatoğlu, ayrıca "eğitim için olmasa da yarış için ideal yer" olarak tanımladığı Çeşme Pırlanta Plajı'nın sadece uçurtma sörfüne tahsis edilmesi ve buna göre planlama yapılıp bölgenin gelişiminin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1900 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.