1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aliağa hurda kosterleri bekliyor
Aliağa hurda kosterleri bekliyor

Aliağa hurda kosterleri bekliyor

Hurda fiyatlarındaki düşüş nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan gemi geri dönüşüm sektörünün temsilcileri, Türk koster filosunun yenilenmesi konusundaki teşvik programıyla umutlandı.

A+A-

Hurdaya ayrılan gemilerin demir çelik hammaddesi olarak yeniden ekonomiye kazandırıldığı Aliağa'daki gemi geri dönüşüm sanayi bölgesi, hurda fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yaşanan sıkıntıyı koster filosunun yenilenmesi projesiyle aşmayı hedefliyor.

Denizcilik sektörüne yönelik olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı koster gemilerine yönelik hurda teşvik programı, gemi geri dönüşüm sektörünü de umutlandırdı. Torba Yasa kapsamında kabul edilen uygulamaya göre Milli Gemi Sicili ya da Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı olan ve ekonomik ömrünü tamamlayan ticari yük gemilerinin hurdaya ayrılması sonrası yeni gemilerin yapımı en az yüzde 35 oranında desteklenecek.

Türk koster filosu içindeki 200'e yakın geminin 30 yaşın üzerinde olduğunu belirten sektör yetkilileri, uygulamanın bu yıl içinde hayata geçmesini ve yaklaşık 10 geminin hurdaya gönderilerek yenilerinin yapımına başlayacağını ön görüyor.

Tuzla'daki tersanelere hareket kazandıracak uygulama, Türkiye'nin gemi geri dönüşüm merkezi Aliağa'da da umutla bekleniyor.

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 600 dönüm alan üzerinde 22 gemi geri dönüşüm firmasının faaliyet gösterdiği gemi geri dönüşüm sanayi bölgesinin son dönemde hurda fiyatlarındaki gerileme nedeniyle kapasite sorunu yaşadığına dikkati çekti.

Bölgede faaliyet gösteren firmaların söküm için gemi alımı yaparken hurda fiyatlarına göre hareket ettiğini, son dönemde en önemli kütük demir ihracatçısı olan Çin'in çok düşük fiyatlarla ürünü pazara sürdüğünü belirten Çeviker, şu bilgileri verdi:

"Çin'in bu kararı, hurda fiyatlarını da 255 dolar seviyesine düşürdü. Demir çelik fabrikaları tercihlerini hurdadan ziyade Çin kütük demirine çevirdi. Bu seviyede rekabet etmek mümkün değil. Bölgemizde halen, bağlantısı daha önceden yapılmış gemiler ile düşük maliyetlerle alınmış gemilerin sökümü yapılıyor. Ancak Türk koster filosunun yenilenmesi projesi umutlarımızı artırdı."

Bölge firmalarının armatörlerle görüşmeler yürüttüğünü, bu yıl içinde hurdaya ayrılacak kosterlerin sökümü yapılmak üzere getirilmesini beklediklerini ifade eden Çeviker, dış pazarda da özellikle AB bayraklı gemilerin Aliağa'ya yönlendirilmesi için çalışma yapıldığını söyledi. 

Dünyada çevre ve insan sağlığına uygun söküm işleminin yapıldığı bir kaç merkez arasında yer alan Aliağa'nın bu konudaki uluslararası yükümlülükleri yerine getirmek adına 20 milyon dolarlık yatırım yaptığını kaydeden Çeviker, AB'nin aldığı bir kararla kendi bayrağını taşıyan gemilerin ilgili kriterleri yerine getiren söküm tesislerine gönderilmesini şart koştuğunu dile getirdi.

Aliağa'nın Avrupa'ya yakınlığı ve kriterleri yerine getiren bir bölge olması nedeniyle tercih nedeni olacağını vurgulayan Çeviker, 2015 içinde AB bayraklı gemiler konusunda da somut adımlar atılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1287 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.