1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Almanya, deniz enerjisini Türkiye’den 5 bin kat fazla kullanıyor”
“Almanya, deniz enerjisini Türkiye’den 5 bin kat fazla kullanıyor”

“Almanya, deniz enerjisini Türkiye’den 5 bin kat fazla kullanıyor”

Türkiye’nin ABD ile birlikte dünyada 4 mevsimi birlikte yaşayan tek ülke olduğunu açıklayan Y.Mimar Çelik Erengezgin, 4 tarafı denizlerle, yer altı ve yer üstü kaynakları açısından zengin olan Türkiye’nin enerji üretiminde nasıl geride kaldığını anlattı.

A+A-

Almanya’nın Türkiye benzeri bir deniz avantajına sahip olmamasına rağmen Türkiye’nin 5 bin katı daha fazla deniz enerjisinden yararlandığını savunan Erengezgin, toprak ve güneşten faydalanarak inşa edilen güneş evleri sayesinde doğalgaza, elektriğe ihtiyaç duyulmayacağının altını çizdi.

“AHŞAPTAN KORKAR HALE GELDİK”

Gemlik Belediyesi’nin düzenlediği konferansta konuşan Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, kendi enerjisini üreten, kendini ısıtıp soğutabilen, aydınlatan ve deprem riski taşımayan güneş evlerini anlattı. Güneş ve toprağın önemi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Erengezgin, ahşap yapılar ile beton binalar arasındaki riskli faktörlere dikkat çekti.

Güneş evlerinin ahşap oldukları için daha düşük maliyetli olduğunu savunan Erengezgin, “Ahşaptan korkar hale geldik” diye başladığı konuşmasında, Batı ile Türkiye arasında mukayeseler yaptı.

ABD’de insanların yüzde 80′ninin ahşap binaları tercih ettiğini açıklayan Erengezgin, “Kaliforniya eyaletinin yüzde 99′u ahşap binalardan oluşuyor. Kanada’da tamamı ahşaptan yapılmış yüksek katlı yapılardan oluşan caddeler, sokaklar var. Betonlaşma dünyanın başına beladır. Batının en güvendiği yapı malzemesi sadece ahşaptır. Çünkü en riskli malzeme betondur. Kalıbını erken alırsın çöker, yeterince ıslatmazsın yine çöker” dedi.

AYASOFYA ÖRNEĞİ HERKES İÇİN İBRETLİK

Türkiye’den de misaller veren Erengezgin, 1500 yaşındaki Ayasofya Müzesi’nin kemerleri ile bağlantılarının da ahşap olduğunu hatırlattı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1265 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.