1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Altın büyük çöküş içinde
Altın büyük çöküş içinde

Altın büyük çöküş içinde

Spot altın üç ayda yüzde 25 düşerek 1968 yılından bu yana en kötü çeyreklik performansı sergiledi.

A+A-


Altın dün gece bir eşiğin altına daha düşerek 1200 doların altına geriledi. Dün gece 1230 dolarda seyreden altın dakikalar içinde yüzde 4'ü aşkın düşüşle 1179 dolara kadar geriledi. 9 günlük düşüş 200 doları geçti. Fed toplantısında Ben Bernanke'nin konuşmasının ardından altının önlenemez düşüşü devam ediyor. Dün gece 1230 dolarda seyreden altın bir anda 1179,40 dolara kadar düştü. Bu seviye Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi. Şu dakikalarda altın 1207 dolardan seyrediyor.


Ben Bernanke'nin 19 Haziran'da yaptığı konuşmanın ardından altın 200 doların üzerinde düşüş yaşayarak büyük irtifa kaybetti. Nisan ayından beri düşüş trendinde olan altın 3 ayda düşüşte tarihi rekor kırdı. Bu 3 ay içinde yüzde 25 düşen altın 45 yıl içinde en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Bir haftalık düşüş ise yüzde 6'yı geçti.
 

Uzmanlar altının Fed'in tahvil alım programına bağlı olarak yükseldiğini bu programın bitmesine yönelik algıyla sert düşüşe geçtiğini belirtti. Fiziksel altına olan talep normal seyretse de özellikle altın opsiyon fiyatlarında büyük düşüşler yaşandı.
 

BÜYÜK POZİSYONLAR KAPATILIYOR
 

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan hareketin ABD'de yaşanan ekonomik gelişmelerle ilgili olduğunu belirtirken ABD reel faiz ve enflasyon oranlarının altının geleceğini etkileyeceğini açıkladı. Şant Manukyan "Amerikada reel faizler arttıkça altın tarafında satış gelecek. Enflasyondaki düşüş trendi de bunu destekleyecektir. Büyük pozisyon kapatmalar yaşanıyor. Bazı hedge fon yöneticileri altın pozisyonlarını kapatmaya başladı. Bu da hareketlerin biraz daha sertleşmesine neden oluyor. 1160 seviyeleri destek gibi gözüküyor. Bu destek kırılırsa 1050-960'ta devam edebilir. Ama ben ulaştığımız seviyelerde bir taban oluştuğunu düşünüyorum. Uzun vadede reel faizler yukarı gittikçe altında baskı artacak. Enflasyonda yükseliş gerçekleşmesi halinde altın için kalıcı destek oluşabilir." dedi.

Finansgündem

Bu haber toplam 1414 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.