1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Aral Gölü ilk kez tamamen kurudu
Aral Gölü ilk kez tamamen kurudu

Aral Gölü ilk kez tamamen kurudu

NASA'nın yayınladığı bu uydu görüntüleri bir zamanlar dünyanın en büyük dördüncü gölü olan Aral Gölü'nde ait. Yıllardır hakkında küçüldüğüne dair haberler yapılan Aral Gölü bu yıl ilk kez tamamen kurudu.

A+A-

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait Terra uydusuyla elde edilen bu fotoğraflar 2000 ile 2014 yılları arasına ait. Büyüklüğü nedeniyle 'Aral Denizi' olarak adlandırılan gölün nasıl kuruduğu bu çarpıcı görüntülerle anlaşılıyor.

Sovyetler Birliği'nin 60'lı yıllarda hayata geçirdiği hatalı proje sonrasında, sularının pamuk gibi tarım ürünleri yetiştirmek amacıyla kullanılmasıyla göl küçülmeye başladı ve bugün artık Kızılkum Çölü'nün bir parçası haline geldi.

Sulama faaliyetleri 1940’larda başladı. Sulama kanallarının kalitesizliği dolayısıyla, çekilen suların yüzde 50’si ile 75’i boşa aktı.
 
1960’lı yıllarda su seviyesi her yıl 20 santimetre alçaldı. 1970’lerde durum daha da kötüleşti. Su seviyesindeki kayıplar yıllık yarım metreyi buldu. 1980’lerde alçalma 1 metreye yaklaşırken gölden çekilecek su neredeyse kalmadı.
 
Göldeki balıklar yavaş yavaş ölürken tarım ilaçlarının suyu zehirlemesiyle durum daha da kötüye gitti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1356 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.