1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Araştırma gemisi 'Arar' hurdaya çıkarıldı
Araştırma gemisi 'Arar' hurdaya çıkarıldı

Araştırma gemisi 'Arar' hurdaya çıkarıldı

1951’den beri Türkiye’de deniz, balıkçılık, biyoloji, jeoloji ve ekoloji gibi bilimlerinin gelişmesi için kullanılan ‘Arar’, sahibi İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü tarafından hurdaya çıkartıldı.

A+A-

Türkiye’nin ilk deniz araştırma gemisi ‘Arar’ hurdaya çıkarıldı. Bilim insanları, geminin diğer araştırma gemileri ‘Bulur’, ‘Görür’ ve ‘Gezer’ gibi parçalanmasını istemiyor.

Atatürk’ün yatı Ertuğrul, Çanakkale Deniz Zaferi’nin mimarı Nusrat mayın gemisi, Kurtuluş Savaşı’nı başlatan seyahatin gemisi Bandırma vapuru ve 1. Dünya Savaşı’na girmemize neden olan Yavuz fırkateyni günümüze ulaşamadan jilet oldu. Cumhuriyet tarihinin simge gemileri ilgisizlik nedeniyle parçalanırken başka bir geminin yok olmasını engellemek için uzmanlar harekete geçti.

1951’den beri Türkiye’de deniz, balıkçılık, biyoloji, jeoloji ve ekoloji gibi bilimlerinin gelişmesi için kullanılan ‘Arar’, sahibi İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü tarafından kullanım dışına (hurdaya) çıkartıldı. Hizmete girdiği yıl dünyanın ilk bilim gemilerinden olan Arar’ın, Haydarpaşa Limanı’ndan ayrılarak parçalanmak üzere Aliağa’ya götürüleceği haberini alan bilim insanları ise geminin müze yapılması için çabalıyor.

‘63 yıllık efsane’

Pek çok konuda araştırma yapılmasını sağlayan ‘Arar’ın gelecek kuşaklara müze olarak aktarılmasını amaçlayan balık bilimci Nezih Bilecik, “Ona vefa göstermeliyiz. Gemi 63 yıllık bir efsanedir” dedi.

‘Arar’ın, Rahmi Koç Müzesi tarafından yer olmadığı için reddedildiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Daire Başkanlığı’nın ise müze değeri taşımadığı için kabul edilmediği öğrenildi.

Kosswig kazandırdı

‘Arar’, 1951’de Hamburg’da yapıldı. 32 metrelik Arar’ın hizmete girmesinin ardından daha küçük boyutta ‘Gezer’, ‘Görür’ ve ‘Bulur’ da geldi. Finlandiya Kralı Kakkonen’i konuk eden gemi, Yeşilırmak ağzında çalışma yapan Prof. Dr. Erdoğan Okuş’un ölümüne de tanıklık etti. Türkiye’de balıkçılık biliminin gelişmesine ev sahipliği yapan geminin kardeşleri zamanla parçalandı. ‘Arar’ı sularımıza Alman Curt Kosswig kazandırmıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 3292 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.