1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. ASBAŞ'ta ihracat hedefi 1 milyar dolar
ASBAŞ'ta ihracat hedefi 1 milyar dolar

ASBAŞ'ta ihracat hedefi 1 milyar dolar

Yat imalatında Antalya Serbest Bölgesi'nin geçen yıl ticaret hacmi 902 milyon dolara ulaştı. ASBAŞ Genel Müdürü Gürses: "2012 yılına göre ticaret hacmimizde yüzde 20'lik artış oldu" dedi.

A+A-
Lüks yat imalatında dünyanın önde gelen merkezlerinden biri haline gelen Antalya Serbest Bölgesi'nde geçen yıl ticaret hacmi 902 milyon dolara ulaştı ASBAŞ Genel Müdürü Gürses: "Oransal olarak bakıldığında 2012 yılına göre ticaret hacmimizde yüzde 20'lik artış oldu. 2013 yılında 28 yat teslim edilmişti, bu sene 40 yat üretimi bekliyoruz. 68 metre uzunluğunda yat, bölgede ilk kez yapılacak'' dedi.
 
Antalya Serbest Bölge AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, Antalya Serbest Bölgesi'nde geçen yıl ticaret hacminin 902 milyon dolar olduğunu bildirdi.
 
ASBAŞ Genel Müdürü Gürses, 2013 sonu itibarıyla bölgede 110 firmanın faaliyet gösterdiğini, bu firmalardan 63'ünün yat sektöründe bulunduğunu söyledi. Gürses, bölgede faaliyet gösteren diğer sektörlerin medikal, tekstil ve hizmet olduğunu ifade etti.
 
Serbest bölgede geçen yılki toplam ticaret hacminin 902 milyon dolar olarak olarak gerçekleştiğini belirten Gürses, "Oransal olarak bakıldığında 2012 yılına göre ticaret hacmimizde yüzde 20'lik artış oldu. Bölgede faaliyet gösteren bütün sektörlerin ticaret hacmi arttı fakat en ciddi artış yat sektöründe gerçekleşti" dedi.
 
Geçen yıl Antalya Serbest Bölgesi'nde 26 yatın tamamlanarak sahiplerine teslim edildiğini belirten Gürses, halen firmaların büyük ölçekli projeler üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
 
Büyük ölçekli yat projelerinin 1,5-2 yıllık süreçte tamamlanabildiğini vurgulayan Gürses, projelerin önemli bölümünün 2015 yılında tamamlanacağını söyledi. Yatlar sahibine teslim edildiği zaman bunun ticaret hacmine yansıyabildiğini ifade eden Gürses, "2013 yılında 28 yat teslim edilmişti, bu sene 40 yat üretimi bekliyoruz fakat bunlar daha çok orta ölçekli projeler. Büyük projeler önümüzdeki yıla sarkacak. Bu nedenle bu yıl ticaret hacminde 900 milyon doları aşarız ama 1 milyar doları yakalayamayız, şimdiden konuşmak doğru değil ama 1 milyar doları 2015 yılında yakalayabiliriz diye düşünüyorum" diye konuştu.
 
2000 YILINDAN BU YANA 243 YAT ÜRETİLDİ
 
Antalya Serbest Bölgesi'ne yat üretiminde ilk yatırımcının 2000 yılında geldiğini belirten Gürses, 2000-2014 yılları arasında 243 yat üretildiğini, bunların toplam uzunluğunun da 4 bin 336 metre olduğunu bildirdi.
 
İLK KEZ 68 METRELİK YAT İNŞA EDİLECEK
 
Bölgede bugüne kadar yapılan en büyük yatın 47 metre boyunda olduğunu, bu yıl biri 60, ikisi 63 metre, biri de 68 metrelik mega yatın siparişinin alındığına dikkati çeken Gürses, "68 metre uzunluğunda yat, bölgede ilk kez yapılacak. Halen yapımı devam eden 63 metrelik yat, 2015 Ocak ayında teslim edilecek. Bunlar satış değeri çok yüksek özel tasarım yatlar, fiyatı 30 milyon avrodan aşağı değil" diye konuştu.
 
Bölgenin altyapısının 50 metreye göre dizayn edildiğine işaret eden Gürses, büyük projeler nedeniyle denize indirme sistemlerini yenilediklerini söyledi. Gürses, "Büyük yatların denize indirmesi kolay değil. Altyapı konularını çözmeye gayret ediyoruz" dedi.
 
Büyük boy projelerin Türkiye ve Antalya'nın önünü çok açtığını kaydeden Gürses, büyük projeler sayesinde Manavgat'ın yat imalatı ihtisas bölgesi olarak konuşulmaya başladığını vurguladı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
virahaber.com
Bu haber toplam 1691 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.