1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Atık balık ağından halı dokuyorlar
Atık balık ağından halı dokuyorlar

Atık balık ağından halı dokuyorlar

Karo halı üreticisi Interface, Filipinler’de balıkçı ağlarından hammadde üretmek için başlattığı projede ilk sonuçların elde edildiğini açıkladı.

A+A-

Karo halı Interface iki yıl önce Filipinler’de başlattığı atık balıkçı ağlarından halı üretimi projesini Kamerun sahillerinde uygulamaya başlıyor. Toplanan ağlar İtalyan iplik üreticisi Aquafil tarafından, kendilerine ait geri kazanım sisteminde, daha sonra da Interface tarafından halı üretiminde kullanılan naylon ipliğe geri dönüştürülüyor.

Londra Zooloji Derneği ile işbirliği içinde yürütülen proje sayesinde hem geri dönüşümlü hammadde kullanımı gerçekleştiriliyor, hem atık balıkçı ağları toplanarak çevre korunuyor, hem de yoksul balıkçıların kalkınması sağlanıyor. 2012 yılından bu yana 38.600 kg atılmış balık ağı toplandı.

Balıkçı ağları yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabiliyor. Bu da denizlerde büyük bir kirlenmeye neden oluyor. Bu soruna bir çözüm bulundu... Atık ağlardan halı üretilecek...
Yüzyıllar boyunca bozulmadan kalma özelliğine sahip olan atık balık ağları ne yazık ki plajlarda, denizlerde, çevreye ve sualtı hayatına ciddi hasarlar veriyor. Ancak bu balık ağlarındaki naylonun büyük bir kısmı, halı ipliği yapımında kullanılan materyalin aynısı. Atık ağlardan halı yapabilmek için global karo halı imalatçısı Interface ile Londra Zooloji Derneği işbirliği yaptı.

Net-Works adı verilen bu çalışmayla, dünyanın en yoksul kıyı toplumlarının bazılarında atık balık ağları nedeniyle gittikçe büyümekte olan çevresel problemi ortadan kaldırmak  ana hedef...

Networks projesinde; yerel halkla ve NGO’larla işbirliği kapsamında balık ağlarının toplanmasında kullanılacak altyapı kuruldu ve sadece bir ayda bir ton (1000 kg) balık ağı topladı. Bu sayede tehdit altındaki bir mercan kayalığı olan, Filipinler’in Danajon Sahili’ndeki plajlar da büyük ölçüde temizlendi. Bu sene toplanacak ağlarla imal edilecek olan ticari karo halıların geliştirilmesi amacıyla, operasyonların boyutu da her geçen gün büyüyor.

Toplama sistemleri, yöredeki en az 15 köye yerleştirilecek ve 280’den fazla yoksul haneyi kapsayacak (bir hanenin ortalama 5 kişiden oluştuğu düşünüldüğünde 1400 kişiye tekabül ediyor). Hedef, Nisan ayının sonuna kadar 20 ton atık ağ toplanması – bu kayda değer miktar sayesinde, toplumlar için doğrudan maddi kaynak yaratılmış ve bölgedeki ailelerin genel olarak aylık €120’nun altında bir gelirle geçindiği düşünüldüğünde pozitif bir etki bırakılmış olunacak.

Interface’in Yeni Projeler Direktörü Nigel Stansfield, “Londra Zooloji Derneği ile geliştirmiş olduğumuz projenin çok işe yaradığını ve bu kadar büyük gelecek vaat ettiğini görmek gerçekten sevindirici. Interface markası için çok daha büyük bir amaç için uğraşıyoruz ve ürün satmanın ötesinde bir sorumluluğa sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Toplanan balık ağlarında karo halılarımız için geri dönüştürülebilecek bir naylon bulunuyor ki bu sayede biz de bakir hammadde kullanımımızı azaltabiliyoruz ve daha da önemlisi, yerel toplumlar için daha iyi yaşam koşullarına sahip olma fırsatları yaratıyoruz. Bundan sonraki hedefimiz operasyonları genişletmek ve işbirliğimizin ilk karo halılarını üretmek” diyor. 

Londra Zooloji Derneği’nden Dr. Nick Hill, “Net-Works projesi Danajon Sahili’ndeki yerel halk tarafından büyük bir heyecan ve ilgiyle karşılandı. Bunu projeye katılmak ve plajları atık balık ağlarından temizlemek için bir araya gelen insanların çokluğundan net bir şekilde gördük. Ağlar çok hafif olduğu için, böylesi düşük nüfuslara sahip toplumlardan bir ton ağ toplama hedefimizin gerçekten zorlu bir mücadele olacağının her zaman farkındaydık; bu yüzden bu başarıya ulaşabilmiş olmamızdan dolayı çok mutluyuz. Ancak daha projenin başındayız ve önümüzdeki yıl boyunca projenin çevresel ve sosyo-ekonomik etkilerini gözlemliyor olacağız ancak görünen o ki bu etkiler pozitif yönde olacak” diyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1804 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.