1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. AÜ'den "Yerli Sismik Ölçüm Teknesi" inşa edecek
AÜ'den "Yerli Sismik Ölçüm Teknesi" inşa edecek

AÜ'den "Yerli Sismik Ölçüm Teknesi" inşa edecek

Anadolu Üniversitesi 2,5 milyon lira maliyetinde, deniz, göl ve akarsularda kullanılacak sismik ölçüm yapacak yerli tekne inşa edecek.

A+A-

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü, Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında yaklaşık 2,5 milyon lira maliyetinde, deniz, göl ve akarsularda kullanılacak sismik ölçüm yapacak yerli tekne inşa edecek.

Enstitünün Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, Muğla'da 24 Kasım 2012'de 4.4 büyüklüğünde deprem yaşandığını anımsatarak, Muğla'daki Sömbeki Körfezi, Simi Adası civarında depremlerin yaşandığını kaydetti.

Bunların takibinde bir gecede 200'ün üzerinde depremin olduğunu ifade eden Ecevitoğlu, şöyle konuştu:

"Bu çok nadir bir durum. Bu deprem fırtınasını izlemeye başladım. Bu depremler derinlerde meydana geliyor. 120-150 kilometrelere kadar inebilen depremler yaşanıyor. Depremlerin dağılımına bakınca Sömbeki Körfezi ve Bozburun civarında çembere benzer 16 kilometre çapında bir magma odasının silueti belli oluyor. Bozburun'da araştırma yapabilecek şekilde bir portatif tekne tasarlayacağız. Bu tekneyi nehirlerde ve göllerde de kullanabileceğiz. Bu projeyi kasım ayında başlatacağız. Projemiz yaklaşık 2,5 milyon lira maliyetli. Türkiye'de böyle bir ekipman ilk ve karayollarına da uygun olacak. Bölgelere çok hızlı intikal edeceğiz."

Prof. Dr. Ecevitoğlu, tekne sayesinde su tabanı sıcaklığını, gaz örneklerini ölçebileceklerine değinerek, donmuş magmayı alabilecekleri ekipmanları da teknede bulunduracaklarını bildirdi.

Teknenin üzerinde uzaktan kumandalı su altı cihazının da bulunacağını anlatan Ecevitoğlu, "Daha hafif sismik ekipmana sahip olacağız. Projemiz üç yıl sürecek. Yapacağımız ekipman, Türkiye'de ilk, dünyada sayılı olacak" dedi.

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1340 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.