1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Aydın Dandalaz Çay'ındaki toplu balık ölümleri korkuttu
Aydın Dandalaz Çay'ındaki toplu balık ölümleri korkuttu

Aydın Dandalaz Çay'ındaki toplu balık ölümleri korkuttu

Aydın'ın Karacasu İlçesi'ne bağlı Yenice Mahallesi'nden geçen Dandalaz Çayı'ndaki toplu balık ve yengeç ölümleri, bölge halkını tedirgin etti.

A+A-

Aydın Yenice Mahallesi'nden geçen Dandalaz Çayı'nda yaşanan balık ve yengeç ölümleri, bölge halkını korkuttu. Herhangi bir fabrikanın da bulunmadığı çay çevresinde ölümlerin nedeni merak uyandırdı. Ayrıca sudaki bitkilerin de kuruduğu gözlendi.

Balık ölümlerini ilk fark edenlerden doğasever 70 yaşındaki Halil Gözaltın, "Sayın kaymakamımız bana şikayet dilekçesi yazmam halinde konuyu ilgili kurumlara resmi yazıyla ileteceğini açıkladı. Ancak, hafta sonuna geldiğimiz için resmi prosedür gereği işlemlerin başlatılması bir haftayı bulur. Kaymakamlığın bu tür durumlarda acilen önlem alması gerekirken dilekçeyle müracaat etmemi istemesi beni şaşırttı" dedi. Zirai ilaçlama yapan bazı çiftçilerin traktörün arkasına taktıkları 80 litrelik ilaçlama depolarının içinde kalan atıkları, yıkama sırasında suya dökmüş olabileceklerini söyleyen Gözaltın, "Bu zehirli ilaçlar suyu kirletmiş olabilir. Başka bir etken de zeytin bölgesi olan yörede, hasat dönemi olduğu için ilaçlı bidonlar derede yıkanıyor. Bu da etki yapmış olabilir" dedi.

Ölü balık ve yengeçler suda duruyor

Ölü balıkların öylece kıyıda durduğunu, toplanarak satılması ve yenilmesi halinde kötü sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Gözaltın, "Böyle bir olayı düşünmek bile istemiyorum. Ama ya olursa; bunun sorumlusu kim olacak. İnsan hayatı söz konusu. Bu ciddi bir konu. "Dilekçe verin biz gereğini yapacağız" deniliyor. Halbuki anında müdahale edilmesi gerekir. Sudan numune alınıp incelense içindeki maddenin ne olduğu tespit edilir. Araştırma sonucunda sorumlular bulunabilir" dedi.

Çiftçi Mallarını Koruma Bekçisi Yılmaz Gök de suya zehirli atık dökülmüş olabileceğini söyledi.

Kaymakam numune alacağını söyledi

Konuyuyla ilgili açıklama yapan Kaymakam Yavuz Gül, "Vatandaşımız bize konuyu ilettiğinde resen hareket edemeyeceğimizi söyledim. Bizim ölçüm yapacak personelimiz yok. İl'den gelecek. Bunun için de resmi yazıyla talepte bulunduk. İlçe Tarım Müdürlüğümüze talimat verdim. Aydın'dan görevliler gelip sudan numune alıp laboratuvarda inceleyecek. Balık ölümlerine neden olan neyse, tespit ettikten sonra da sorumlular hakkında yasal işlem başlatacağız" dedi.

aydinolubalik1.jpg

aydinolubalik2.jpg

aydinolubalik3.jpg

aydinolubalik4.jpg

aydinolubalik5.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 1926 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.