1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Babu'l Mendeb'deki savaş dünya ekonomisine darbe vurur
Babu'l Mendeb'deki savaş dünya ekonomisine darbe vurur

Babu'l Mendeb'deki savaş dünya ekonomisine darbe vurur

Husil liderlerinden Muhammed Abdüsselam,, "Petrol tankerlerinin ve kargo gemilerinin bölgeden başlayan rotalarının güvenliğini tehlikeye atacak bu savaş sadece Yemen'e değil dünyaya da pahalıya mal olur" dedi.

A+A-

Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı birlikler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteklediği yönetim yanlısı Halk Direnişi Güçleri (HDG) arasında Babu'l Mendeb'deki çatışmaların dünya ekonomisini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Dünya akaryakıt sevkiyatının odağındaki bölgede savaşın uzaması durumunda ekonomide yeni bir küresel dalgalanma yaşanabileceği öngörülüyor.

Husilerin kontrolündeki Yemen Resmi Haber Ajansı SABA'nın haberine göre, Yemen'deki Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) liderlerinden Muhammed Abdüsselam, Babu'l Mendeb boğazında yaşanan çatışmaların sadece bölgesel değil küresel sonuçlar da doğuracağını söyledi.

Abdüsselam, "Babu'l Mendeb'deki savaş dünya ekonomisine darbe vurur" ifadesini kullandı. Boğazdan geçerek özellikle Süveyş kanalı güzergahını kullanan ticari gemilerin dünya ekonomisindeki önemine dikkati çeken Abdüsselam, "Petrol tankerlerinin ve kargo gemilerinin bölgeden başlayan rotalarının güvenliğini tehlikeye atacak bu savaş sadece Yemen'e değil dünyaya da pahalıya mal olur" dedi.

Dünyada gemiyle taşınan petrolün yüzde 8'i Babu'l Mendeb'den geçiyor

Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan Bab'ul Mendeb, aynı zamanda Afrika ile Arap Yarımadası'nı da birbirinden ayırıyor. Kuzeydoğu kıyısında Yemen, güneybatı kıyısında ise Somali ve Cibuti'nin yer aldığı boğazdan bir yıl içerisinde dünya genelinde "gemi ile taşınan" petrolün yüzde 8'i geçiyor.

Dünya petrol arzının kritik bir noktasında bulunan Bab'ul Mendeb boğazı Hint Okyanusu ile Güneydoğu Asya'yı Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e ve Avrupa'ya bağlayan dünyanın en önemli deniz ticaret yollarından biri olarak gösteriliyor.

Ayrıca boğaz, Afrika Boynuzu ülkeleriyle birlikte Mısır ve Sudan gibi ülkelerin de üzerinde "güç oluşturmak" noktasında kritik bir yerde duruyor.

virahaber.com

Bu haber toplam 1199 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.