1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Basra'nın turizm merkezi Türkiye'de "kardeş şehir" arıyor
Basra'nın turizm merkezi Türkiye'de "kardeş şehir" arıyor

Basra'nın turizm merkezi Türkiye'de "kardeş şehir" arıyor

İran'ın güneyinde Basra Körfezi'nde yer alan, modern görüntüsüyle ikinci Dubai olarak nitelenen Kiş, Türkiye ile turizm işbirliği ve Türkiye'den bir şehirle "kardeş şehir" anlaşması yapmak istiyor.

A+A-

Kiş Serbest Ticaret Bölgesi Başkanı Ali Asger Munasiyan, Kiş adasına yönelik yeni turistik turların düzenlenmesi ve adaya gelen yabancı turist sayısını arttırmak için bir dizi çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu konuda önceliklerinin Türkiye ile ticari ve turizm işbirliği olduğunu söyledi.

Türkiye'nin turizm alanındaki tecrübelerinden yararlanmak için Türkiye'den bir şehirle "kardeş şehir" anlaşması yapmak istediklerini ifade eden Munasiyan, Türk Hava Yolları'yla (THY) Türkiye'den Kiş'e doğrudan seferlerin düzenlenmesi için görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Serbest ticaret ve turizm bölgesi Kiş'in, mercan adası olduğunu ve toplamda 92 kilometrekarelik bir alanda bulunduğu bilgisini veren Munasiyan, Kiş'in ülkenin ilk serbest ticaret bölgesi olduğunu ifade etti.

Munasiyan şöyle devam etti:

"İran'da serbest bölgeler, çalışma, vergi, vize, gümrük ve döviz giriş çıkış serbestliği gibi bir takım anayasal imtiyazlara sahip. Bunlar serbest bölgelerde çalışma ve ticaret hareketliliğini sağlamayı hedefliyor. Kiş, coğrafi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, ülkenin ilk serbest ticaret bölgesi olması avantajıyla gelişme açısından diğer bölgelerden daha öndedir."

THY ile işbirliği arayışı

Zagros adlı İran Hava yolu şirketinin, İstanbul-Kiş arasında haftada iki sefer yaptığını aktaran Munasiyan, "THY'nin de Kiş'e doğrudan sefer başlatması için görüşmelerimiz sürüyor. Kiş Air adıyla adaya ait bir hava yolu şirketimiz var. THY ve Kiş Air arasında işbirliği yaparak yabancı turist programlarımızı hızlandırabiliriz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'den "kardeş şehir" talebi

İki ülke ilişkileri üzerinde duran Munasiyan, Kiş ve Türkiye arasındaki ilişkilerin küçük ölçekli olduğunu hatırlattı.

Munasiyan, "Biz bu ilişkileri genişletmek ve düzeyimizi yükseltmek istiyoruz. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin bazı şehirleriyle bağlantılar kurmak ve karşılıklı tecrübelerden yararlanmak istiyoruz" dedi.

Ülkeler arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi ve tecrübelerin paylaşımında "kardeş şehir" uygulamalarının önemine değinen Munasiyan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kardeş şehirler, tecrübe paylaşımı ve ilişkilerin derinleştirilmesinde önemli bir etken. Dolayısıyla Kiş ile başka şehirler arasında kardeş şehir konusunda çalışmalar yapıyoruz. Kiş'e kardeş şehir olacak şehirlerden biri mutlaka Türkiye gibi komşu ve kardeş ülkenin şehirlerinden biri olmalıdır."

İran'ın güneyindeki Hürmüzgan eyaletine bağlı ve Basra körfezinde ana karaya 18 kilometre mesafedeki Kiş adasının nüfusu 10 bin civarında olsa da hareketli nüfus 50 bine yaklaşıyor.



 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 3288 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.