1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Batı Akdeniz limanlarının hedefi 10 milyar dolar ihracat
Batı Akdeniz limanlarının hedefi 10 milyar dolar ihracat

Batı Akdeniz limanlarının hedefi 10 milyar dolar ihracat

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, bölge ihracatının geçen yıla oranla yüzde 6.7 artışla 1 milyar 556 milyon 921 bin doları aştığını açıkladı. Satıcı, bölgenin 2023 hedefinin 10 milyar dolar olduğunu açıkladı.

A+A-

Antalya, Burdur ve Isparta illerinin ihracatı geçen yıla oranla yüzde 6.7 oranında arttı ve 1 milyar 556 milyon 921 bin dolara ulaştı. Batı Akdeniz’de en fazla ihracatı 505 milyon dolarla yaş sebze meyve sektörü gerçekleştirdi. Madencilik sektörü de 320 milyon dolar ile bölgemizin en fazla ihracat gerçekleştiren 2. sektörü oldu. Bu sektörleri 150 milyon dolarla kimya, 120 milyon ağaç mamulleri ve orman ürünleri, 80 milyon dolarla da çimento takip etti. Bölgeden en fazla ihracat 325 milyon dolar ile Rusya Federasyonu’na yapıldı. Rusya’yı 150 milyon dolarla bölgenin en büyük doğal taş alıcısı Çin takip etti. 

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, tarım sektörünün dolayısıyla yaş sebze meyve sektörünün Batı Akdeniz ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. 50’den fazla ülkeye yaş sebze meyve ihracatı gerçekleştiğini açıklayan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Türkiye’nin ihraç ettiği domatesin de yüzde 85’inin bölgede üretildiğini bildirdi. Türkiye’nin komşu ülkelerinde yaşanan sıkıntıların yaş sebze meyve ihracatını da etkilediğini ifade eden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Yaşanan tüm sıkıntılara rağmen ihracat gerçekleştirmeyi ve geçen yıla oranla rakamları korumayı başardık” açıklamalarında bulundu. 

Batı Akdeniz'in 2023 hedefi 10 milyar dolar 

Türkiye’nin 2023 ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu hatırlatan BAİB Başkanı Satıcı, “2023 ihracat hedefinde Batı Akdeniz’e düşen pay 10 milyar dolar. Bu hedefe ulaşmak, ülkemizin ihracat rakamlarını artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son 3 yıldır ihracat rakamlarımız 1 milyar doların üzerinde. Bu yıl ihracat rakamının 1.6, 1.7 milyar dolar olmasını bekliyoruz. 2015 yılı hedefimiz ise 2 milyar dolar. Bu hedefe ulaşmak için ihraç ettiğimiz ürünlerin katma değerini de artırmalıyız” şeklinde konuştu. 

Hedefe ulaşmak için miktar değil değer artırılmalı 

Türkiye’nin 100 milyon ton ürün ihraç ettiğini ve 150 milyar dolar gelir elde edildiğine dikkat çeken Satıcı, 2023 ihracat hedefine ulaşmak için daha fazla ürün göndermenin yanı sıra hedefe ulaşmak için ihraç ürünlerinin rakamsal değerinin de artırılmasının da yeterli olacağına değindi. 

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “İhraç ettiğimiz 1 kilogram ürünün ortalama değerinin 1,5 dolar olduğunu görüyoruz. Güney Kore’de, Almanya’da bu rakam 3 doların üzerinde, Bu nedenle ürünlerimizin fiyatlarını artıracak çalışmalar yapmalıyız” şeklinde konuştu. 

Seraların modernizasyonu için kredi verilmeli 

Başkan Satıcı, Cumhuriyetin 100. yılı 2023'te ihracat hedefine ulaşmak için bölgedeki seraların modernize edilmesini, teknolojiden daha fazla faydalanılması gerektiğini söyleyerek, “Bölgemizdeki seralar 1990 yılında Ziraat Bankası kredisiyle yapıldı. Bu seraların modernize edilme zamanı geldi. Bu nedenle yeni bir kredilendirmeye ihtiyaç var. Üreticiye cazip krediler sunulmalı. Teknolojik alt yapısını oluşturmalı, varsa geliştirmeli” açıklamalarında bulundu. 

Yaş meyve sebze sektörü destek bekliyor 

Rusya’nın ABD ve AB ülkelerine uyguladığı ambargo sonrasında oluşan havaya ve bu ülkede yaşanan son gelişmelere de değinen Başkan Mustafa Satıcı, “Rusya’nın tüm ihtiyacını Türkiye’den karşılayacağı ve ihracatın normal seyrinin üzerinde artacağı yönünde bir algı oluştu. Bizde yaşananlar karşısında beklentilerin çok büyük olmaması gerektiğini vurguladık. Narenciyede bir değişiklik olmayacağını, yaş sebze meyve ihracatında artış yaşanabileceğini kaydettik. Ambargonun kırılacağını da öngördük. Öngörülerimizde haklı çıktık. Ancak, petrol fiyatlarının düşmesi, Rusya’da devalüasyon yaşanması, Rus halkının alım gücünün düşmesi ihracatımızı olumsuz etkiledi. Acilen yaş meyve sebze sektörü desteklenmeli. Bu konuda bir çalışma yapılmasını yetkililerden bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Doğal taş sektöründe izin, mevzuat ve yönetmelikler gözden geçirilmeli

Batı Akdeniz’den gerçekleşen doğal taş ihracatı yükselişini sürdürürken, sektör bir yandan da sorunlarla boğuşuyor. Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan bölgede doğal taş ihracatı her geçen gün artıyor. Sektörün BAİB üzerinden gerçekleşen ihracatı 320 milyon doları geride bıraktı, diğer ihracatçı birlikleri üzerinden gerçekleşen ihracatla bölgenin ihracatı 500 milyon dolara ulaştı. Sektör kurduğu fabrikalarla mamul ihracatını da ciddi oranda artırdı. Yabancıların mermer ocağı alarak işletmesinin sıkıntılara tuz biber olduğunu kaydeden BAİB Maden Komitesi Başkanı Ercan Akın, “Yabancıların bölgemizde mermer ocağı işletmesi yerli yatırımcıyı sıkıntıya sokuyor ve haksız rekabete neden oluyor. Yerli yatırımcının milli kaynağı değerlendirmesi açısından korunması gerekli. Arap ülkelerinin petrolü varsa bizim de madenlerimiz ve doğal taşımız var. Katma değeri yüksek, özellikle kalifiye olmayan işsizleri istihdam etme konusunda çok önemli bir görevi üstlenen, petrol kadar önemli olan bu sektör ile ilgili tüm mevzuatların gözden geçirilmesi kanaatindeyim. Enerji ithalatı büyük oranda cari açığa neden olmaktadır. Sürdürülebilir bir mevzuat ve uygulama ile bu açık büyük oranda yeraltı zenginliklerimizle kapatılabilir" diye konuştu. Akın, bir ülkenin kalkınmasında ihracatın öneminin büyük olduğuna vurgu yaparak, “Katma değeri yüzde 100’e yakın olan bu sektöre duyarlı davranılmalı. Özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman Bakanlığı mevzuatları sektörümüzü önemli bir şekilde ilgilendiriyor” dedi. 

Diğer bakanlıklar da desteklemeli 

Yatırımların arttığını ancak mevzuat nedeniyle sektörün nefes alamadığını kaydeden Akın, "Doğal taş ihracatçısı, önünü göremiyor. Katma değeri yüzde 100’e yakın olan sektör Ekonomi Bakanlığı tarafından teşviklerle desteklenirken, öbür taraftan diğer bakanlıkların mevzuatları bu teşvikleri anlamsız kılıyor” diyerek, şöyle devam etti: “Yeni Maden Kanunu taslağında vergi yükünün ve diğer yüklerin artırılması düşünülüyor. Ancak üzerinde iyi düşünerek, hesap yapmak lazım. Milli kaynaklarımız söz konusu.” 

Haksız yere eleştiriyorlar 

Akın, taş ocakları ve kömür ocakları ile karıştırılan mermer ocaklarının haksız yere eleştirildiğini öne sürerek, “Çevreye duyarlı ve bitmiş ocakları rehabilite edip doğaya kazandıran, istihdam ve ihracat konusunda önemli bir görev üstlenen doğal taş ve maden sektörü bunu hak etmiyor” dedi.

Yaş meyve sebzede 50’nin üzerinde ülkeye 505 milyon dolar ihracat

Batı Akdeniz ihracatının üçte birini yaş sebze meyve sektörü gerçekleştirdi. Sektör 50’nin üzerinde ülkeye 505 milyon dolar değerinde ürün gönderdi. Türkiye’nin en önemli turfanda sebze, meyve ve narenciye üretim merkezlerinden olan Batı Akdeniz, aynı zamanda yaş sebze meyve ihracatının da merkezleri arasına girdi. Batı Akdeniz’de üretilen yaş sebze meyve ve narenciye ürünleri yalnızca bölgeden değil, Türkiye’nin farklı illerinde faaliyet yürüten firmalar tarafından dünyanın dört bir yanına ihraç edildi. BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Ekinci, yaş sebze meyve ihracatını dış pazarlardaki sıkıntılara rağmen sürdürdüklerini belirterek, ihracatın olumsuzluk yaşamadan devam etmesi için destek verilmesini istedi. 

İhracatın üçte biri yaş meyve sebzeden 

Erdoğan Ekinci, “Batı Akdeniz ihracatının üçte birini yaş sebze meyve ihracatı oluşturuyor. Bölgenin 1.5 milyar dolar ihracatının 505 milyon doları sektörden geldi. Dış pazarlarda yaşanan olumsuzlulara rağmen sektörün ihracatı sürdürmesi, rakamlarını koruması büyük başarıdır. Rusya’da yaşananlar ihracatı ve ihracatçıyı sıkıntıya soktu. Önümüzdeki dönemde sorun yaşamamak için önlem alınmalı” dedi. 

İhracatçı destek bekliyor 

Ekinci, “Devletimiz acilen yaş sebze meyve ihracatçısını desteklemeli. Bu şekilde devam ederse önümüzdeki dönemde büyük sıkıntılar yaşayacağız” diye konuştu. Yaş sebze meyve sektörünün 505 milyon 975 bin 211 dolar ihracatının 178 milyon 925 bin 70 doları yaş meyve ihracatından elde edildi. Bölgenin yaş sebze ihracatı 283 milyon 300 bin 782 dolar, narenciye ihracatı ise 43 milyon 730 bin 881 dolar olarak gerçekleşti.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1088 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.