1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bilimciler kum köpek balıklarının peşinde
Bilimciler kum köpek balıklarının peşinde

Bilimciler kum köpek balıklarının peşinde

Dünyada sadece Atlas Okyanusu kıyıları ile Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Çamlık köyü Boncuk koyunda üreyebilen ve nesli tükenme tehlikesi olan kum köpek balıkları uzman ekipler tarafından izleniyor.

A+A-

Dünyada sadece Atlas Okyanusu kıyıları ile Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Çamlık köyü Boncuk koyunda üreyebilen ve nesli tükenme tehlikesi olan kum köpek balıkları uzman ekipler tarafından izleniyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde oluşturulan bilimsel ekip, "Köpek Balıklarının Peşinde Projesi" kapsamında Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki Boncuk Koyuna yavru bırakmaya gelen kum köpek balıklarını incelemeye aldı. Boncuk Koyu'nda bu yılki çalışmalarda dalgıç kıyafetleri ile tüpsüz dalış yapan ve 4 kişiden oluşan ekip, gün boyunca su sıcaklığı, tuz seviyesi gibi değerleri ölçtü, koya yavru bırakmaya gelen kum köpek balıklarının sayısını tespit etmeye çalıştı.

Proje yürütücüsü MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Balıkçılık Temel Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halit Filiz, geçen yıldan beri Boncuk Koyu'ndaki kum köpek balıklarını izlemeye devam ettiklerini söyledi.

Geçen yıl nisan ayından eylül ayına kadar kum köpek balıklarını izlediklerini belirten Filiz, "Geçen yıl da bilimsel ekibimiz yaptıkları dalışlarda gün boyunca su sıcaklığı, tuz seviyesi gibi değerleri ölçüp koya yavru bırakmaya gelen kum köpek balıklarının sayısını tespit etmeye çalıştı. Çalışma dönemi boyunca 105 dalış gerçekleştirdik ve 93 kum köpek balığı gözlemledik" dedi.

12 ay izlenecek

Daha önceki çalışmaların belirli dönemlerde yapıldığını ve kum köpek balıklarını sadece belirli bir süre izlenebildiğini, bunun tespitleri zorlaştırdığına işaret eden Filiz, "Şimdiye kadar yürütülen çalışmalar hep belirli periyotlarda ve belirli aylarda yapılmıştı. Bu amaçla "Köpek Balıklarının Peşinde" isimli yeni bir proje başlattık. MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi olarak yürütücülüğünü yapıyoruz. Bir sene boyunca kum köpek balıklarını izlemeye alacağız. Böylece köpek balıklarının en çok hangi dönemde burada olduklarını, hangi dönemde olmadıklarını veya tüm yıl burada kalıp kalmadıklarını tespit etmiş olacağız" diye konuştu.

Bu yılki çalışmaların yeni başladığını ve ilk arazi çalışmalarında 10 köpek balığına rastladıklarını vurgulayan Filiz, kum köpek balıklarını kayıt altına alarak fotoğraf ve video çekimleri yaptıklarını dile getirdi.

Boncuk Koyu'nun kum köpek balıklarının dünyadaki ikinci önemli üreme alanı olduğunu ifade eden Filiz, şunları söyledi:

"Bu tür, koruma altında ve korunmaya muhtaç bir tür. Çeşitli nedenlerle sayıları gittikçe azalıyor. Türün bölgemizdeki tespiti için seneye nisan ayına kadar her ay en az 3 defa tüpsüz dalış yapacağız. Görsel sayımla köpek balıklarını izleyeceğiz. Nisan ayındaki son gözlemden sonra bir rapor hazırlanarak üniversitemize sunulacak. Ayrıca ilgili bakanlıklara göndermeyi planlıyoruz. Eğer kum köpek balıklarının 12 ay burada olduklarını kanıtlayabilirsek bu çok önemli bir bulgu olarak karşımıza çıkacak ve köpek balığının burada korunması kapsamında daha iyi kararlar alınmasında önemli rol oynayacak.".

Köpek balıkları ile yüzüyorlar

Köpek balıklarının biraz ürkek olduklarını ama kendilerine yaklaştığını ifade eden Filiz, Boncuk Koyu'na gelenlerin köpek balıkları ile yüzme şansına sahip olduklarını belirtti.

Koyun kuzey tarafında şamandıralarla belirlenmiş köpek balığı koruma alanı bulunduğuna dikkati çeken Filiz, şunları kaydetti:

''Koyun büyük bir kısmı ise insanların yüzme alanı. Buraya geldiğiniz zaman ister farkında olun ister olmayın aslında köpek balıkları ile beraber aynı suda yüzme fırsatı buluyorsunuz. Şu ana kadar hiç bir köpek balığı saldırısı kaydı yok. Biz de köpek balığını gördüğümüz zaman tedirgin oluyoruz ama genelde onlar bizden daha çekingenler. Bizi gördükleri zamanda geriye dönüp kaçma eğilimindeler. Rahat rahat yüzüyorum ve dalış yapabiliyorum. Burada köpek balıkları ile yüzmenin ayrılacağını yaşayan şanslı insanlardan biriyim."

virahaber.com

Bu haber toplam 1383 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.