1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bilirkişi "Karaot Plajı'na yat limanı uygun değildir"
Bilirkişi "Karaot Plajı'na yat limanı uygun değildir"

Bilirkişi "Karaot Plajı'na yat limanı uygun değildir"

Fethiye'deki Karaot plajına yapılmak istenen yat limanıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda bölgenin ekosisteminin bozulacağı gerekçesiyle "yapıma uygun değildir" denildi.

A+A-

Nesli tükenme tehlikesi altında olan deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından Fethiye Karaot Plajına yapılmak istenen yat-çekek limanı ile ilgili açılan davanın bilirkişi raporu belli oldu.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre projeye verilen "ÇED olumlu" kararına karşı yöre halkının açtığı davada sevindirici bir gelişme yaşandı. Bilirkişiler yatlara bakım, imal ve konaklamak için planlanan limanın, ekosistemi bozacağını söyleyerek, limanın aynı zamanda ulusal ve uluslararası yasalara ve kamu yararına aykırı olacağı sonucuna vardı.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Prof. Dr. Habib Muhammetoğlu ve Prof. Dr. Fevzi Yılmaz’dan oluşan bilirkişi heyeti Karaot’a tekne imal, bakım, onarım ve çekek yeri limanı projesinin gerçekleşmesi durumunda oluşabilecek sakıncaları maddeler halinde sıraladı;

1. Yörede bitki örtüsüne, canlılara (özellikle deniz kaplumbağalarına) tarım ve turizm sektörüne olumsuz etkilerinin olacağı ve davaya konu faaliyetin bu alandaki ekosistem dengelerinde geri dönüşümü zor ve telafisi imkansız  zararlar vereceği,

2. Dava konusu ÇED olumlu kararının dayandırılmaya çalışıldığı, halen onama işlemleri tamamlanmamış imar planları ve planlarda getirilen plan kararları 1/ 100 bin ölçekli çevre düzeni plan kararlarına, Akdeniz’in korunması için imzalanan “Barselona Antlaşmasına ve diğer uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu gibi, imar mevzuatına, belde ihtiyacı ve kamu yararına da uygun değildir.”

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 3398 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.