1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bodrum'da balıkçı ve tur teknelerinin motor yat tepkisi
Bodrum'da balıkçı ve tur teknelerinin motor yat tepkisi

Bodrum'da balıkçı ve tur teknelerinin motor yat tepkisi

Bodrum’da koylarda hız kurallarına uymayan lüks motoryatların, küçük tekneleri dalgalarıyla zor durumda bırakıp, tehlikeye neden oldukları gerekçesiyle eylem yapıldı.

A+A-

Bodrum'da  balıkçılar ve günlük tur teknelerinin kaptanları, koylarda hız kurallarına uymayan lüks motoryatların, küçük tekneleri dalgalarıyla zor durumda bırakıp, tehlikeye neden oldukları gerekçesiyle eylem yaptı.

Bodrum Yarımadası Yalıkavak Sportif ve Amatör Balık Avcıları Derneği ( BORABDER ) öncülüğünde Palmarina Bodrum'un desteğiyle gerçekleştirilen eylemde, tur tekneleri ve balıkçılar, Yalıkavak Koyunda farkındalık yaratmak ve yetkilileri göreve çağırmak için toplu seyir gerçekleştirdi. Yalıkavak Mahallesindeki Balıkçı Barınağından çıkan teknelerin üzerine Deniz sevgi ister, denizcilik saygı, Biz ağ topluyoruz, ya siz, Havanız güzel, dalganız az olsun, Hız can alır, denizcilik kuralları hayat kurtarır, Koyda 20 mil yerine 5 mille seyretmen sana çok şey kaybettirmez yazılı pankartlar asıldı. Eyleme katılan irili küçüklü 25 tekne, Presen Koyu, Hacımenen Koyu ve Palmarina çevresinde korna çalarak, motor yatların çevresinde dolaştı.

BORABDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uyar, "Denizlerimizde yaz sezonu motoryat ve tekne trafiği artmaktadır. Motoryat kaptanları koylarda ve koy giriş çıkışlarında, balıkçıların yanından geçerken deniz kültürünün gereği olan hassasiyeti göstermemektedir. Balıkçı tekneleri ya da tur tekneleri yanlarından hızla geçen motaryatlar yüzünden büyük dalgalara maruz kalıyor. Dalgalar, tur teknelerindeki turistleri korkutuyor, ağ toplayan balıkçılara da zarar veriyor. Motoryatların daha kontrollü ve denizcilik kurallarına uygun hareket etmelerini istiyoruz. Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik ekiplerinin bu konuda gerekli denetimleri sıklaştırmalarını istiyoruz" dedi.

CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK

Yalıkavakta balıkçılık yapan Ali Ardıç, "Hızlı motoryatlar çatışma tüzüğündeki seyir yasalarına hiçbir şekilde uymuyorlar. Balıkçılar olarak mağdur durumdayız. Çatışma kuralları gereği önden giden bir tekneye arkadan bindirme yapılmaz. Dün 50 metre uzunluğundaki bir teknenin arkamda çok süratli bir şekilde geldiğini son anda fark ettim. Yanımdan geçen teknenin arkasından gelen dalga tsunami gibi oluyor.

Batmaktan kendimi zor kurtardım. Bu durum motoryat kaptanını hiç umurlarında değil. Seyir sırasında hiçbir şey onları ilgilendirmiyor. Zaman zaman grup olarak avlanan balıkçıların ortasından geçiyorlar. Kenar seyirleri ile ilgili önlemler alınmalı. Yetkililerden, duyarlılık istiyoruz. Ekmeğini denizden çıkaran kişiler olarak , Can güvenliğimiz yok diyerek, yetkililerden önlem almalarını istiyoruz" dedi.

DENİZLER HEPİMİZİN, KİMSEYİ RAHATSIZ ETMEYE HAKLARI YOK

Tur teknesi kaptanı Sinan Alanç'da "Motoryatlardan koy içinde sakin seyir yapmalarını istiyorum. Geçen gün teknede müşterimde varken, nedeni bilmediğim bir şekilde bir motoryat üstüme sürdü. Müşterimizi korkuttu. Bunu yaşayan bir turist tekrar tekne tura çıkmak ister mi? Bu deniz hepimizin kimseyi rahatsız etmeye hakları yok" dedi.Yaklaşık 1.5 saatlik eylemin ardından tekneler, limana dönerek eylemi sonlandırdı.

Eyleme katılan irili küçüklü 25 tekne, Presen Koyu, Hacımenen Koyu ve Palmarina çevresinde korna çalarak, motor yatların çevresinde dolaştı.

Teknelerin üzerine ‘Deniz sevgi ister, denizcilik saygı’, ‘Biz ağ topluyoruz, ya siz’, ‘Havanız güzel, dalganız az olsun’, ‘Hız can alır, denizcilik kuralları hayat kurtarır’, ‘Koyda 20 mil yerine 5 mille seyretmen sana çok şey kaybettirmez’ yazılı pankartlar asıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1457 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.