1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Bodrum'da trol ağları temizleniyor
Bodrum'da trol ağları temizleniyor

Bodrum'da trol ağları temizleniyor

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, deniz dibine terkedilmiş ağlar temizlenmeye başladı. Turizmin cenneti Göltürkbükü koylarından dalgıçların çıkardığı ağlar uzmanları şoke etti.

A+A-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından 'Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi' projesi kapsamında ilçenin turizm cenneti Göltürkbükü'nde çalışma yapıldı. Yetkililer ağların yoğun olduğu Büyükada önü, Kesire Burnu, Saplı Burun ve Gökburun açıklarında atık ağları çıkardı. Muğla Tarım İl Müdürü Nazif Ekici, Bodrum Tarım İlçe Müdürü Mehmet Ali Bahar, Türkbükü Göl Gökçebel Kooperatif Başkanı Seyit Ali Özcan ile 2 dalgıcın katıldığı etkinlik kapsamında 50 metre derinlikten trol, gırgır, kültür balıkçılığı ve küçük balıkçıların denizin dibinde kaderine terk ettiği ağlar çıkartıldı. Dipten 2 saatte yaklaşık 150 metre uzunluğunda ağ çıkarıldığı açıklandı.

YENİDEN DENİZ DİBİ CANLANACAK

Özcan, "Göltürkbükü'nde ilk kez uygulanacak proje ile yine ilk kez deniz dibinde hayatı canlılara zindan eden ağlar temizlenecek. Bölgemizin en önemli balıklarından çipura, karagöz, sinarit, trança ve sargoz tükenme noktasına geldi. Çünkü ağlar deniz dibindeki hayatı bitirdi. Yumurtlama döneminde bu tür balıklar ağlardan ötürü yuvaları kapandığı için yumurtlayamıyor ve üremeleri duruyor. Ağların temizliği deniz dibine yeniden canlılık getirecek" dedi.

ÇAPAYA DA AĞLAR TAKILDI, DENİZ DİBİ AĞ DOLU

Bodrum bölgesinde 12 ayrı yerde inceleme yapılarak 4 noktada ağ tespit edildiğini belirten ve denizden çıkan ağları teknede inceleyen Tarım İl Müdürü Ekici, "İşte bu hayalet ağlar deniz dibindeki canlıların kabusu haline geliyor. Nisan ayında sayın bakanımız Mehmet Mehdi Eker'in başlattığı proje kapsamında avlanma sırasında kopan ve terk edilen av malzemeleri uzun süre ortamda kalarak kontrolsüz olarak su ürünlerinin canlılarının ölümlerine neden oluyor. Deniz canlılarının barınma, üreme ve beslenmelerini de olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda habitatlara zarar veriyor. Her yıl yaklaşık 2 bin kilometre ağ denizlere terk edilirken, sadece bununla kalmayıp ülkemize yaklaşık 13 milyon lira maddi zarara uğratıyor. Proje kapsamında 28 ilde yaptığımız çalışmalarda ilk olarak 630 lokasyonda 585 kilometre uzatma ağı, 44 gırgır ve 20 trol ağı tespit ettik. Tüm bunları temizleyerek denizlerimize rahat nefes aldıracağız" dedi.

070720142040057346397_3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1444 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.