1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Boğaz'da lüfer akını
Boğaz'da lüfer akını

Boğaz'da lüfer akını

Çanakkale Boğazı'nda lüfer akını olta balıkçıların yüzünü güldürdü. Sahil olta balıkçılarıyla dolarken, lüfer bolluğu nedeniyle her akşam yüzlerce tekne denize açılıyor.

A+A-

Karadeniz'de yumurta bırakarak daha sıcak sulara sahip Ege'ye göç için yola çıkan lüfer, Çanakkale'de bu sezon ağ balıkçısını çok memnun etmedi. Ancak boğazda Yat Limanı ile Nara Burnu arasında yatak yapan göç balığı lüfer sürüsü nedeniyle olta balıkçısına adeta piyango vurdu. Çanakkale Boğazı'nın Yat Limanı ile Nara Burnu arasında kalan bölümüne yataklayan lüfer sürüsü olta balıkçısını harekete geçirdi. Zargana, sardalya ve izmarit gibi balıkları yem yaparak oltalarını denize salan balıkçıların yakaladığı lüfer sayısı bir günde 10 binleri buluyor. Lüferin boğazda yatak yaptığını duyan olta balıkçıları 4 gündür bölgeye akın ediyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte denize açılan balıkçılar, önce canlı yem yakalıyor. Canlı yem bulamayan ise kasalarca sardalya alarak yem yapıyor. Hava kararmaya başladığı dakikalarda boğazda adeta Kabotaj Bayramı'nı andıran görüntülere sahne oluyor. Çanakkale'nin birçok Limanından "Vira Bismillah" diyerek demir alıp lüfer avına çıkan teknelerin sayısının 200'ü aştığı akşam oluyor. Dar bir alanda oltayla yapılan ava bu kadar çok tekne katılınca ilginç görüntüler ortaya çıkıyor. Tekneler denizcilerin deyimiyle 'borda bordaya' av yapmak zorunda kalıyor. Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı'na bağlı ekipler, boğazdan transit geçiş yapan gemilere çapariz vermemeleri için tekneleri sürekli denetliyor.

Büyüklüğüne göre her tekneden iki ile altı arasında değişen kişi oltalarına yemlerini takarak denize bırakıyor. Dibe indirilen her olta neredeyse boş dönmüyor. Bolluk nedeniyle tekne başına tutulan ortalama lüfer sayısı 100'ü buluyor. Gece yarısına kadar devam eden avın sonunda toplamda yakalanan balık sayısı onbinlere ulaşıyor. Ancak lüfer yakalamak hiç de kolay olmuyor. Çünkü balığın yatak yaptığı bölgedeki su derinliği 30 ile 50 kulaç arasında değişiyor. 300 gram ağırlığa kadar kurşunla birlikte 50 kulaç derinliğe salınan oltaların dibi bulması saniyeler sürüyor. Bu derinlikte yakalanan her balığın tekneye çekilmesi ise dakikalar alıyor.

Yakalanan binlerce balık teknelerin livarlarında canlı olarak muhafaza ediliyor. Bağlı oldukları limanlara dönen balıkçıların bazıları yakaladıkları lüferleri kabzımallara toptan, bazıları da ertesi gün kendileri vatandaşlara satıyor. Ne bir sanayi kuruluşu, ne de başka bir üretim tesisi olmadan Çanakkale Boğazı'nın doğal nimeti sayılan lüfer bolluğu, tanesi ortalama 10 lira, kilosu ise 35 lira toptan alış fiyatıyla Çanakkaleli olta balıkçılarına her gün 100 binlerce liralık ekonomik gelir yaratıyor.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1611 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.