1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Bölgenin tümünde başarılı olmayı hedefliyoruz'
'Bölgenin tümünde başarılı olmayı hedefliyoruz'

'Bölgenin tümünde başarılı olmayı hedefliyoruz'

Reintjes Avrasya, şanzıman, komple CP pervane sevk sistemi ve komple FP pervane sevk sistemi satışlarıyla öne çıkarak yeni ürünler de geliştiriyor. Reintjes Avrasya Genel Müdürü Mustafa Müslüm ile firmanın faaliyet alanlarını, sektörü konuştuk.

A+A-

Çeşitli ülkelerde global ölçekte faaliyet yürüten Reintjes Firması,  Türkiye ofisini de açarak Reintjes Avrasya olarak hizmete girdi. Yurtdışından yatırım eksikliğinin dile getirildiği şu günlerde Reintjes gibi dünyaca ünlü bir firmanın Türkiye’de şube açması, tüm denizcilik sektörü için sevindirici bir gelişme olarak okunabilir. Karadeniz ve Hazar Denizi ülkelerinde faaliyetlerini yürüten Reintjes Avrasya, şanzıman, komple CP pervane sevk sistemi ve komple FP pervane sevk sistemi satışlarıyla öne çıkarak yeni ürünler de geliştirdi. Reintjes Avrasya Genel Müdürü Mustafa Müslüm ile firmanın faaliyet alanlarını, sektörü ve gelecek hedeflerini konuştuk.

Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz?

Adıyaman doğumluyum, İTÜ Gemi İnşa Mühendisliği’ni kazanana kadar denizle uzaktan yakından bir alakam yoktu. Yaklaşık 15 senedir bu sektördeyim. İlk altı senemde NİVEKO'da çalıştım. 2005 yılında İsveçli Berg Propulsion Firması’nın Dubai ofisinde proje müdürlüğü yaptım. Daha sonra Berg Propulsion’ın Türkiye ofisini kurdum. Türkiye’ye döndükten sonra hem Türkiye, hem Dubai ofislerinin yöneticiliğini yaptım. Berg Propulsion’ın Caterpillar tarafından satın alınmasından sonra ise, buradaki görevimi bırakıp Reintjes’le Türkiye ofisini kurma konusunda anlaştım.

Reintjes’in Türkiye pazarına açılmasının sebebi nedir?

Reintjes hem yaptığı işle hem kalitesiyle dünyadaki en başarılı şanzıman üreticilerinden biri olarak biliniyor. Reintjes, kendi yaklaşımıyla piyasayı analiz edip, orada başarılı bulduğu ile işbirliğine gidiyor. Dünyada gemi inşanın ve denizciliğin yoğun olarak olduğu bölgelerde bu şekilde ofisler kuruyor.

Reintjes Avrasya olarak hizmete girdiniz. Avrasya nereleri kapsıyor?

Karadeniz ülkeleri; Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Gürcistan ve Hazar Denizi ülkeleri olarak Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbeycan’da faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bizim ayrıca Fransa, Çin, Singapur, Hindistan, Güney Amerika, Dubai, Güney Afrika, Türkiye, Peru, İspanya ve Rio de Jenerio’da da ofislerimiz bulunmakta. Müşterilerimize en kısa sürede servis hizmeti verebilecek şekilde yapılanmamızı sürdürüyoruz. Diğer rakiplerimize baktığımız zaman bu konuda daha iyi durumdayız. Satış sonrası hizmetin bir diğer önemli kısmı olan yedek parça konusunda da geniş bir stoka sahibiz.

Özellikle tersaneler bazında denizcilik sektöründeki ekonomik gidişata nasıl bakıyorsunuz?

Bana göre Türkiye’deki tersaneler böyle bir krize hiç hazırlık yapmamışlardı. Tek bir ürün üzerinden döndürüyorlardı üretimlerini. O zaman kimyasal tanker çok modaydı. O dönem çok karlı bir iş olduğu için kimyasal tankere yüklendi herkes. Fakat 2008 sonrası sektör gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalınca, baktılar ki sadece kimyasal tankerle ayakta kalmak mümkün değil, dünyadaki denizcilik fuarlarına katılmaya başladılar. Marketing alanına belli bir para yatıran tersanelerimiz bunun geri dönüşünü aldılar. Masraf yapmayan, bu işe para harcamayan firmalarsa, yerinde sayıp daha kötüye gittiler.

Reintjes Eurasia’yı müşterileri için ayrıcalıklı kılanlar unsurlar nelerdir?

Müşterilerine sunmuş olduğu üstün teknolojik çözümler ve hizmet kalitesidir. Ürün yelpazesi olarak hemen hemen her türlü marine şanzımanları ve konvansiyonel sevk (CP Pervane ve FP Pervane) sistemlerisunabilmekteyiz.

Reintjes’in kendi pervane üretimi olmamasına rağmen, müşterilerine sunmuş olduğu kaliteli hizmet nedeniyle müşterilerinin talebi doğrultusunda komple konvansiyonel sevk sistemlerini sağlayabiliyoruz. Reintjes Eurasia olarak kısa bir süre önce kurulmuş olmamıza rağmen, şanzıman, komple CP pervane sevk sistemi ve komple FP pervane sevk sistemi satışlarımız olmuştur. Bu başarı tamamen müşterilerimizin bize olan güveninden kaynaklanmaktadır. 

Şirketinizin müşteri profilinden de bahseder misiniz?

Genel olarak bütün denizcilik ile uğraşan firmaları sayabiliriz. Bölgemiz özelinde ise, müşterilerimiz daha çok tersaneler ve armatör firmalarıdır. Geniş ürün yelpazemiz sayesinde ticari, offshore, balıkçı, yat, römorkör, feribot ve diğer gemi tiplerine sahip müşterilerimize ulaşabiliyoruz.

Şu anda ne gibi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?

Özellikle Türkiye tersanelerinden gelen yaklaşık dört milyon Euro’luk siparişin teslimini, bir kısmı 2014 ve bir kısmı da 2015 olmak üzere zamanında teslim etmeyi hedefliyoruz. Kısa bir süre önce kurulmuş olmamıza rağmen piyasadaki duruşundan dolayı önemli sayıda sipariş aldık. Yeni projeler için de çalışmalarımız devam etmektedir.

Yeni ürünleriniz arasında neler var?

Reintjes olarak uzun yıllara dayanan marine tipi şanzıman üretimi tecrübemiz nedeniyle yeni ürünlerin piyasaya sunulması konusunda problem yaşamıyoruz. Özellikle yeni ihtiyaç duyulan hibrit tipi uygulamalarda kullanılmak üzere yeni şanzıman çözümlerimiz var. Hibrit çözümlerimiz hem ticari ve offshore gemilere, hem de yatlara yöneliktir. Özellikle yatlar için geliştirmiş olduğumuz Fortjes adını verdiğimiz ürünümüz, yatların yaşam kapasitesinin artırılması ve makine dairesi alan gereksiniminin minimuma indirilmesine yönelik bir şanzıman ve pervane (counter-rotating pervane) entegre sevk sistemi çözümüdür. Bu yeni ürünümüzün İtalya’daki bazı yatlarda ilk deneme uygulamaları yapılmış olup başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Özellikle 28-35 knot hızlarda pervane verimliliği açısından da önemli avantaj sağlayan bir sevk sistemidir. Ayrıca Reintjes GmbH’nin enerji santrallerine yönelik yüksek hızlı şanzıman çözümlerini de yeni ürün olarak geliştirdiği ve ilk satışlarını yapmış olduğunu belirtmek isterim. Yapılan fabrika testlerinden başarı ile geçen ilk ürün bu ay içinde Fransa’daki bir enerji santralinde devreye alınacaktır.

Reintjes pazarla rekabet edebiliyor mu? Pazar payı ne oranda?

Genel olarak pazar payımız ürün tipine göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle orta ve büyük boy şanzıman modellerinde çok başarılı olduğumuz aşikar... Küçük boy şanzımanlar konusunda da yeni bir strateji ile pazar payımızı artırmayı amaçlıyoruz. Özellikle ana makine sağlayıcıları ile de işbirliği yaparak, daha çok müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz. Reintjes olarak tamamen bağımsız bir firma olmamız nedeniyle tüm makine sağlayıcıları ile çözümler üretme konusunda problem yaşamıyoruz.

Gelecek için neler hedefliyorsunuz?

7-8 aylık bir geçmişimiz olmasına rağmen güçlü bir ekip olmayı başardık. Alacağımız yeni siparişlerle ekibimizi daha da büyütmeyi hedeflemekteyiz. Gelişen ekibimizle sadece Türkiye’de değil bölgenin tümünde başarılı olmayı hedefliyoruz. Askeri gemi projelerinde daha fazla varlık göstermeyi de hedeflemekteyiz. Şimdiye kadar bölgede kendi ofisimizin olmamasından dolayı eksik kaldığımız bir konu olan askeri projelere yönelik ciddi bir çalışma yapmak istiyoruz. Ayrıca enerji santrallerine yönelik kara tipi şanzıman çözümlerimizle piyasaya girmeyi hedefliyoruz. Reintjes GmbH merkezimizin ilk uygulamasını bu ay içinde Fransa’da devreye alacağını göz önünde bulundurduğumuzda, kara uygulamalarında Reintjes Eurasia olarak kendi bölgemizde kara enerji santrallerine yönelik şanzımanlarımızı piyasaya sürmeyi de hedefliyoruz.

Son olarak, neler eklemek istersiniz?

Türkiye’deki tersaneler geçmişte sadece tanker (küçük tankerler) ve kargo gemileri üretiyordu. 2008 krizinin de ortaya koyduğu üzere, gemi üretimimizi çeşitlendirmememiz durumunda gemi inşa sanayinin ilerlemesinin mümkün olmayacağı ortaya çıktı. Özellikle son birkaç senelik periyotta Türkiye’deki tersanelerin sadece tanker veya kargo gemisi değil hemen hemen her türlü gemi tipini üretmeye yönelik yapmış olduğu çalışmaları piyasanın sağlıklı ve sürekli olması açısından önemli buluyorum.

Türkiye tersanelerinin bu yeni yaklaşımını da gözönünde bulundurduğumuzda ReintjesEurasia olarak müşterilerimizinihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap vermemiz durumunda, güçlenerek faaliyetlerimize devam edeceğimizden eminim.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 4922 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.