1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. BSCF 15. Liderler Toplantısı gerçekleştirildi
BSCF 15. Liderler Toplantısı gerçekleştirildi

BSCF 15. Liderler Toplantısı gerçekleştirildi

İç İşleri Bakanı Efkan Ala, Karadeniz'in refah ve huzur bölgesi haline gelmesi için bölge ülkeleri arasındaki işbirliği alanlarının genişletilmesini önemsediklerini ifade etti.

A+A-

İçişleri Bakanı Efkan Ala, dünya devletlerinin de ilgisi ve takdirini kazanan Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları İşbirliği Forumu'nun, gelecekte yapacağı başarılı çalışmalarla Karadeniz'de istikrarın sürdürülmesine ve denizden yapılabilecek her türlü yasa dışı faaliyetin tehdit boyutuna ulaşmadan önlenmesine yönelik temel misyonunu devam ettireceğini belirtti.

Ala, Deniz Müzesi'nde düzenlenen Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları İşbirliği Forumunun (BSCF) 15. Liderler Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, bölgenin refah ve huzur bölgesi haline gelmesi için bölge ülkeleri arasındaki işbirliği alanlarının genişletilmesini önemsediklerini ifade etti.

İstanbul Zirvesi Bildirisi ile kurulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün çalışmaları kapsamında ticaret ve ekonomik kalkınma başta olmak üzere, ulaştırma, haberleşme, turizm, bankacılık ve finans gibi alanlarda işbirliğinin güçlendiğine işaret eden Ala, işbirliği faaliyetlerinin başarılı olması için bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasının öncelikli bir konu olduğunu vurguladı.

Ala, bölge ülkelerin güvenlik teşkilatları arasında yakın işbirliği ve birlikte çalışma imkanlarının artırılmasının önem taşıdığını dile getirerek, uluslararası güvenlik açısından hassas bir bölge olan Karadeniz'de deniz güvenliği ve seyir emniyetinin sağlanmasının, bölge ülkeleri arasındaki işbirliği kapsamında öne çıktığını söyledi.

Karadeniz'e sahildar ülkelerin sınır/sahil güvenlik teşkilatları arasında BSCF şemsiyesi altında "bölgesel sahiplilik" prensibi çerçevesinde yapılan müşterek çalışmaların başarılı şekilde devam ettiğine değinen Ala, sınır/sahil güvenlik teşkilatları arasında tesis edilen "otomatik bilgi paylaşım sistemi"ni işbirliğine örnek verdi.

Ala, sistem sayesinde Karadeniz'de meydana gelebilecek her türlü yasa dışı faaliyetin önlenmesine yönelik olarak ikili ve çoklu ortamda etkin bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulmasını yararlı gördüğünü ifade etti.

Dönem başkanlığını yürüten ülke ev sahipliğinde diğer ülkelerin sahil güvenlik yüzer ve uçar unsurları ve personelinin katılımıyla her yıl müştereken düzenlenen deniz güvenliği tatbikat ve eğitimlerini ülkeler arasındaki işbirliği ruhunun güçlendirilmesi bakımından yapıcı bulduğunu belirten Ala, şöyle devam etti:

"Bu başarılı çalışmalar sayesinde Karadeniz'in dünyadaki en güvenli ve emniyetli denizlerden biri haline gelmesiyse bizler için ayrı bir gurur ve mutluluk vesilesi olmuştur. Dünya devletlerinin de ilgisi ve takdirini kazanan Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları İşbirliği Forumu, gelecekte yapacağı başarılı çalışmalarla Karadeniz'de istikrarın sürdürülmesine ve denizden yapılabilecek her türlü yasa dışı faaliyetin tehdit boyutuna ulaşmadan önlenmesine yönelik temel misyonunu devam ettirecektir."

Dönem başkanlığı Türkiye'ye geçti

Toplantıda, 2013-2014 Dönem Başkanlığı görevini yürüten Romanya Sınır Polisi Genel Müfettişliği Başmüfettişi Ioan Buda, faaliyet raporunu sundu. Daha sonra temsili olarak gemi çanı çalınarak, dönem başkanlığı devir teslim töreni yapıldı. Dönem başkanlığı Romanya'dan Türkiye'ye geçti.

2014-2015 Dönem Başkanlığı görevini yürütecek Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem de forumun, bölgedeki yasa dışı faaliyetlere ilişkin mevcut sorunları ve çözüm önerilerini tartışma, farklı görüş ve deneyimleri paylaşma, ortak sorunlarla ilgili etkin bir işbirliği ve gelecek nesillere daha güvenli ve emniyetli bir Karadeniz bırakma fırsatı sunduğunu söyledi.

Üstem, toplantının, Karadeniz'e kıyıdaş ülkeler arasındaki dostluğun ve mevcut işbirliğinin daha da güçlenmesine katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Konuşmaların ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın da katılımıyla hatıra fotoğrafı çektirildi.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1020 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.