1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bu erişime sadece Türkler sahip!
Bu erişime sadece Türkler sahip!

Bu erişime sadece Türkler sahip!

Türk Deniz Kuvvetleri’nin denizaltıları sadece birkaç ülkenin sahip olduğu suyun altından uydu telefonuyla görüşme teknolojisine erişti.

A+A-

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, son yıllarda dünyanın en gelişmiş teknolojilerini kullanarak, Akdeniz çanağının en büyük denizaltı filolarından birini oluşturdu. Komutanlığa bağlı Gür, Preveze ve Ay sınıfından 14 denizaltı, modern teknolojileri ve harekat imkanları ile dünyanın önde gelen filoları arasında yer alıyor. Filoda son yıllarda sadece birkaç ülkenin erişebildiği bir iletişim teknolojisi de kullanılmaya başlandı. Uzun süren çalışmalar sonucu artık denizaltılar yerli uyduları kullanarak suyun altındayken telefon görüşmesi yapabiliyor. Bu teknoloji geliştirilene kadar sadece mesaj yoluyla iletişim kuruluyordu. Periskopa bağlı bir antenin su yüzeyine çıkartılmasıyla yapılan haberleşme sayesinde denizaltılarımız yerlerini belli etmeden yolculuklarına devam edebiliyor.

Milliyet TCG Çanakkale’de

Bu teknolojiyi filonun en modern gemisi TCG Çanakkale’de denizaltının komutanı Yarbay Bahadır Ercüment’ten dinliyoruz. Donanmanın dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Ercüment, “İki ay güneş görmeden suyun altında gidebilecek iradede askerlere sahibiz. Suyun altında binlerce mil yolculuk yapabilen personelimiz övgüyü hak ediyor. Donanmanın er zor branşı olmasına rağmen gönüllü sayısı her geçen gün artıyor” diyor.

1600 ton ağırlığında

TCG Çanakkale denizaltısı suyun altında bin 600 ton ağırlığa erişirken, derinde bile 21 knots (yaklaşık 40 km) hız yapabiliyor. Suyun altından çıkmadan yani hiç satıh yapmadan 60 gün yol alabilen denizaltıda, kapalı alanda kalma korkusunu yenen, uzun seyahatleri güneş görmeden tamamlayabilecek iradeyi gösteren seçilmiş donanma askerleri görev yapıyor. Gemide 9 subay, 31 astsubay, 2 uzman ve 3 er görev yaparken uzun yolculuklar sırasında tek eğlence DVD film izlemek. Denizaltıdaki en ilginç özellik ise ‘sıcak yatak’ kavramı. Denizaltıda barış zamanında bile 24 saat görev yapıldığından herkesin aynı anda uyuması mümkün değil. Denizaltıdaki 20 yatak hiç boş kalmıyor.

Korkulu rüya

Harekat geminin kaptanı dışında kimse bilmeden gerçekleştirilirken, tüm denizaltıların su üstü gemilerine yakalanmamaları için sessiz ve derinden ilerlemeleri gerekiyor. 8 kovanda bulunan güçlü torpidolar su üstü gemilerinin en büyük korkuları arasında yer alıyor. Çünkü torpidonun isabet ettiği bir geminin büyüklüğü ne olursa olsun batmaması imkânsız.

turk-denizaltilari-cag-atladi-3236949.jpeg

virahaber.com / Milliyet / Gökhan Karakaş

 

Bu haber toplam 1471 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.