1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Çanakkale'de deniz ulaşımı yeniden ihaleye çıkıyor
Çanakkale'de deniz ulaşımı yeniden ihaleye çıkıyor

Çanakkale'de deniz ulaşımı yeniden ihaleye çıkıyor

Çanakkale Boğazı ve adalara deniz ulaşımının sağlandığı hatlar, bu hatlarda çalışan gemiler ve bu gemilerin yanaştığı iskeleler yeniden ihaleye çıkarılıyor.

A+A-

Çanakkale  Boğazı ve adalara deniz ulaşımının sağlandığı hatlar, bu hatlarda çalışan gemiler ve bu gemilerin yanaştığı iskeleler yeniden ihaleye çıkarılıyor. Şu an için bu haklara sahip olan Gestaş firması başta olmak üzere bazı şirketler de ihaleye girmek için hazırlık yapıyor.

Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararı çerçevesinde, Çanakkale ve çevresinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. (TDİ) tarafından verilen şehir hatları hizmetleri 15 Ağustos 2006 tarihli protokol ile Çanakkale İl Özel İdaresi'ne devredildi. Sonrasında Çanakkale İl Genel Meclisi, aldığı kararla ilgili menkul ve gayrimenkuller ile hakların her türlü kullanım ve işletme hakkını, kendi şirketi Gestaş Deniz Ulaşım Turizm Ticaret A.Ş.'ye tahsis etti. Bu tarihten sonra Çanakkale-Eceabat, Gelibolu-Lapseki, Gökçeada-Kabatepe, Bozcaada-Geyikli arasındaki hatlarda deniz taşımacılığını Gestaş firması sürdürmeye başladı. Gestaş, daha sonraki yıllarda Çanakkale-Kilitbahir hattındaki taşımacılığı da, bu hatta taşımacılık yapan özel bir şirketin gemilerini kiralayarak kendisi yürütmeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde Sayıştay müfettişleri yaptığı incelemenin ardından, sadece büyükşehir belediyelerinin bu tür işleri ihale etmeksizin kendi şirketlerine verebileceğini, diğer belediyeler ve İl Özel İdareleri'nin ise bu tür işleri ihalesiz kendi şirketlerine veremeyeceği belirtti. Bu nedenle TDİ özelleştirmesi sonrası İl Özel İdaresi'ne devredilen şehir hatları işletmesinin ihalesiz şekilde Gestaş'a tahsis edilmesinin usulsüz olduğu belirtildi.

Gestaş A.Ş.'den yapılan yazılı açıklamada ise, "Sayıştay müfettişleri tarafından İl Özel İdaresi'nde yapılan incelemeler sonucunda, bu kurumun söz konusu menkul, gayrimenkul ile hakları, ihaleye çıkarmasının uygun olacağı tespit edilmiştir. Her ne kadar basında aksi yönde haberler yayımlanmışsa da, Gestaş A.Ş.'de yaşanan herhangi bir usulsüzlük söz konusu değildir" denildi.

Sayıştayın raporu üzerine İl Genel Meclisi geçen kasım ayı toplantısında hatlar, gemiler ve iskeleler için ihale kararı aldı ve encümene bu iş ve işlemleri yürütmesi için yetki verdi. İl Özel İdaresi'nin ilerleyen günlerde ihale şartnamesi ve tarihini belirlendikten sonra Çanakkale Boğazı ve adalar hattındaki deniz taşımacılığının yeni sahibi belirleneceği bildirildi. İhaleye, bugüne kadar bu hizmetleri yürüten Gestaş firması ile birlikte bazı denizcilik şirketlerinin de katılmak üzere hazırlık yaptığı öğrenildi.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1079 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.