1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Caretta carettalar insan tehdidi altında
Caretta carettalar insan tehdidi altında

Caretta carettalar insan tehdidi altında

Dünya çapında nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının, Çıralı’daki yuvalama alanları kampçılar ve günübirlik olarak bölgeye gelenlerin yaptıkları dolayısıyla tehdit altında.

A+A-

Dünya çapında nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının her yıl yuvalamak için haziran-ağustos döneminde karaya çıktığı Çıralı sahillerinde, kampçılar ve günübirlik olarak plajları kullananlar ile sahilden teknelerini denize ulaştıranlar yüzünden sıkıntılar yaşanıyor.

Şu ana kadar 60 yuvanın bulunduğu Çıralı sahilini kamp alanı olarak kullananlar yüzünden neredeyse deniz kaplumbağaları için yer kalmadı. Bununla birlikte özellikle yakılan ateş ve gürültüden dolayı bölgeye yumurtalarını bırakmaya gelen anne kaplumbağalar maalesef karaya çıkamıyor yada yumurtlama sürecinde rahatsız oluyorlar.

Ulupınar Çevre Koruma, Geliştirme ve İşletme Kooperatifi ile koordineli olarak 15’er gün süre ile bölgeye gelen yerli ve yabancı gönüllüler yaşanan sıkıntıları engelleyebilmek adına gece gündüz çalışmalarını devam ettiriyorlar. 15 günlük konaklamaları sürecinde Kooperatif tarafından çadır ve yemek ihtiyacı karşılanan gönüllüler gece gündüz vardiyalı yaklaşık 60 yuvayı koruma altında tutmaya devam ediyorlar.

Araçlarının arkasına taktıkları küçük teknelerini de Çıralı plajından sahile sokmak isteyen günü birlikçiler ise hiç umursamadan teknelerini ve araçlarını yuvaların üzerinden geçiriyorlar.

Ulupınar Muhtarı ve aynı zamanda Ulupınar Çevre Koruma, Geliştirme ve İşletme Kooperatifi kurucu üyesi olan Habib Altınkaya yaşananlar ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bölgemizi ziyaret edenlerin daha dikkatli olması gerekmekte. Çünkü bizim en önemli mirasımız doğamız ve nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarımız. Özellikle sahilde ateş yakılmaması, sahile ışık tutulmaması ve gürültü ile bu narin deniz kaplumbağalarının rahatsız edilmemesi gerekiyor. Anne kaplumbağaları yumurtlama sırasında rahatsız edilmemesi ve insanların çevrelerine duyarlı olmalarını istiyoruz” dedi.

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1331 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.