1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Caretta carettaları üzecek karar
Caretta carettaları üzecek karar

Caretta carettaları üzecek karar

Mersin’de deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan ve endemik Kum Zambağı’nın yetiştiği bölgenin Tabiat Parkı statüsünden çıkarılması büyük tepki çekti

A+A-

Akdeniz’de son kalan deniz kaplumbağalarının üreme ve yumurtlama alanı Mersin’deki Davultepe 100.Yıl Sahili’nin (Gümüşkum), Tabiat Parkı statüsünden çıkarılmasına çevreciler ve bilim insanları tepki gösterdi. Alanın imara açılacağını ve betonlaşacağını düşünen Mezitli halkı önümüzdeki günlerde eylem yapacak.  

,Mersin Mezitli’deki Gümüşkum Kumsalı, iki tür deniz kaplumbağasının (Chelonia mydas ve Caretta caretta) ve nesli tehlike altında olan endemik Kum Zambağı’nın yayılım ve üreme alanı. 

Koruma altındaydı

Bölge bu özellikleri nedeniyle 2011 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından “Tabiat Parkı” statüsüne alınmıştı. Kumsal bu kararla birlikte, dünyada nesli tükenme tehlikesi geçiren deniz kaplumbağalarının ve sadece o bölgede yetişen kum zambaklarının çoğalması için koruma altınaydı. 

Mersin Gümüşkum Tabiat Parkı adını alan sahilde 2006’dan beri çalışan Mersin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Ergene’nin girişimleriyle  Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi kuruldu. Deniz kaplumbağalarının yumurtlayabildiği ve üreyebildiği ender kumsallardan olan Gümüşkum sahili için geçtiğimiz günlerde önemli bir karar alındı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı sahili Tabiat Parkı statüsünden çıkardı. 

‘Elde olmayan nedenler’

Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, kararında, “Önceden ilan edilen bazı alanlarda yeterli inceleme yapılmadan tabiat parkı ilan edilmesi veya elde olmayan sebeplerle meydana gelen değişikliklerden dolayı bu alanların koruma statülerinin iptal edilmesi gerekmektedir. Gümüşkum Tabiat Parkı’nın tabii kaynak değerleri ve rekreasyon potansiyeli tabiat parkı kriterlerini karşılamamaktadır. Bu sebeple Gümüşkum Tabiat Parkı’nın statüsünün iptal edilmesi ve kaplumbağa merkezinin taşınıncaya kadar orada kalması uygun görülmüştür” denildi.   

‘Doğaya büyük darbe’

Karara Mersinli çevreciler ve uzmanlar tepkili. Taşınması gündeme gelen Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi müdürü Prof. Dr. Ergene, “Bu alan Türkiye’nin 21. üreme kumsalı. Aynı zamanda endemik kum zambağı yetişiyor. Bilimsel veriler bu kadar netken ve dünyada Davultepe 100. yıl Tabiat Parkı olarak tanınırken Tabiat Parkı statüsünden çıkarılmasına şaşıyorum. Bu doğaya vurulan bir darbedir. Bu kararla sahilin betonlaşmasının önü açılacak. Halkımızın da severek kullandığı bu alanın mesire yeri kapsamında betonlaşmasına hep birlikte hayır diyeceğiz” dedi. 

Tepkilerini bakanlığa bildiren Mezitli halkının da önümüzdeki günlerde bölgede eylem yapacağı öğrenildi.   

 

Gökhan Karakaş/Milliyet

Bu haber toplam 1175 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.