1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Caretta'ların erkek sayısı artıyor
Caretta'ların erkek sayısı artıyor

Caretta'ların erkek sayısı artıyor

Muğla'nın Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nın sembolü olan Caretta caretta'lar suların erken ısınmasıyla normal sezondan 15 gün önce çiftleşerek erken yumurtlamaya başladı.

A+A-

Özellikle erkek yavru sayısının arttığını belirten Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska "Deniz kaplumbağaları neslinin devamı için gerekli olan erkek yavruların artması açısından yuvaların 26 - 29 derece ısıda olması gerekiyor" dedi.

Deniz kaplumbağalarının çoğu omurgalı hayvanlarda olduğu gibi cinsiyet kromozomlarına sahip olmadığından cinsiyetlerinin genellikle yuva sıcaklığına göre belirlendiğini belirten DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska "Eğer yuva sıcaklığı 26-29 derece arasında olursa erkek, 29-32 arası dişi ve 32 derece üstü de bireyin ölmesi anlamını taşıyor" dedi. Özellikle küresel ısınma nedeniyle ülkemizde Caretta caretta'larda erkek neslinin giderek azaldığı ve buna önlem alınması için çalışmaların devam ettiğini de hatırlatan Prof. Dr. Kaska, "İlk yuvamızın Nisan sonuna doğru olması çok sevindirici. Sezondan erken yuva almamızın göstergesi bu yuvalardan potansiyel olarak erkek yavrunun daha çok çıkacağı anlamını taşır. Sezon ortasında çıkan yavruların yüzde 100'ü dişi oluyor. Sezon sonunda da yine 5-10 yuvadan erkek bireylerin çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Sezon başı ve sonundaki yuva çıkışlarını göz önüne aldıklarında yuva çıkışlarında yaklaşık yüzde 85'in dişi, yüzde 15'in de erkek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaska, bilim adamları olarak erkek oranının yükselmesi için çalışmaları sürdürdüklerini ve gelecek yıl Türkiye'de yapılacak sempozyumda en önemli konulardan birisinin de bu olduğunu söyledi.

BU SENE YUVA AZ, YUMURTA FAZLA

Geçen yıl 522 yuvayla tüm yılların yuva rekorunun kırılmasına rağmen bu sene 420 yuvadan aynı miktarda yavru çıktığını söyleyen Prof. Dr. Yakup Kaska, "Kafesleme çalışmalarımız sayesinde 420 yuvanın 390'ını koruma altına alabildik. Ancak bazı durumlarda tilkiler bizden daha hızlı olabiliyor. Şu ana kadar 370 civarındaki yuvadan 25 bin yavru denize ulaşmış durumda. Önümüzdeki 10-15 gün içinde de 20 yuvadan daha yavru çıkışı bekliyoruz bu da 2-3 bin civarında olur. Geneline baktığımızda kabataslak 30 bin civarında yavru denizle buluşacak. Geçen yıl yuva sayısı bundan daha yüksekti ancak bu sene ile geçen yıl denize gönderilen yavru sayısı açısından aynı. Yuva sayısı ne kadar önemliyse yuva içindeki yumurta sayısı daha da önemli" dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 3730 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.