1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Cavour' Ortadoğu ve Afrika seferinden döndü
'Cavour' Ortadoğu ve Afrika seferinden döndü

'Cavour' Ortadoğu ve Afrika seferinden döndü

İtalyan donanmasının göz bebeği Cavour uçak gemisi, Ortadoğu, Basra Körfezi ve Afrika seferini tamamlayarak ülkesine döndü.

A+A-

İtalyan donanmasının göz bebeği Cavour uçak gemisi, Ortadoğu, Basra Körfezi ve Afrika seferini tamamlayarak ülkesine döndü.

İtalyan Deniz Kuvvetleri envanterindeki iki uçak gemisinden biri olan ve adını İtalyan devletinin ilk başbakanı Camillo Benso di Cavour'dan alan uçak gemisi, bağlı bulunduğu Donanma 30. Deniz Grubu filosuyla başkent Roma yakınlarındaki liman kenti Civitavecchia'da törenle karşılandı. Dev geminin yurduna dönüşü münasebetiyle güvertesinde yapılan töreni, aralarında Türkiye'den AA muhabirinin de bulunduğu konuklar izledi.

2008'de denize indirilen Cavour uçak gemisinin öncülük ettiği, Bergamini fırkateyni, Etna lojistik gemisi ile Borsini devriye gemisinden oluşan 30. Deniz Grubu, "Ülkenin sistemi hareket halinde" adı verilen kampanya ile 13 Kasım'da yine Civitavecchia kentinden çıktığı Ortadoğu ve Afrika misyonunu, 147 günde yaptığı 21 bin 500 deniz mili ve 20 ülkede 21 liman ziyaretiyle tamamladı.

Törende, geminin güvertesinde hazır bulunan ABD ve İngiltere yapımı Harrier tipi uçaklar, İtalyan yapımı EH101, ABD yapımı AB212 ve Fransız-Alman ortak üretimi SH-90A tipi helikopterler katılımcılar tarafından görüntülendi.

"Türk gemileriyle ne yazık ki karşılaşamadık"

Gemi için yapılan karşılama töreninde İtalyan Donanması 30. Deniz Grubu'nun komutanı Amiral Paolo Treu, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Seferleri sırasında uluslararası görevlere katılıp katılmadıkları ve Türk gemileriyle karşılaşıp karşılaşmadıkları sorusuna Amiral Treu, "Onlarla buluşabilirdik ancak zamanlarımız uymadı. Türkiye'de herhangi bir liman ziyareti yapılmadı ama Türkiye önemli bir ülke, stratejik bir ülke. Sadece Akdeniz'de değil aynı zamanda dünyada da önemli. Türk donanmasıyla buluşmak gerçekten güzel olabilir. Tecrübe paylamışında bulunma imkanımız olabilir" dedi.

Afrika misyonunda bulunan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun, kendilerinin yaptığı rotanın bir benzerinde liman ziyaretlerinde bulunduğu bilgisine sahip olduğunu aktaran Treu, "Barbaros Türk Deniz Görev Grubu ile aynı dönemde aynı coğrafi alanlardaydık ancak onlar, bizim istikametimizin tersinde ilerliyorlardı. Ne yazık ki zaman bakımından karşılaşmak denk gelmedi. Umarım ileride buluşma fırsatı buluruz" diye konuştu.

Amiral Paolo Treu, beş ay süren seferleri sırasında en büyük endişesinin terör saldırısı olduğunu ancak bir sorun yaşamadıklarını söyledi. Treu, "Bünyesinde uçak gemisi bulunan önemli bir deniz grubu ile yoldaydık. Dar bölgelerden geçerken pek çok küçük tekne yakından geçiyordu. Tabii biz maksimum alarm durumundaydık ve San Marco piyade birliğinden askerlerimiz de gemimizde savunma pozisyonundaydı ama hiç problemimiz olmadı. Bu sefer sırasında bizim daha çok insani yardım yönümüz ön plana çıktı."

Haiti'de 2010'da meydana gelen depreminin ardından İtalya'nın yardım operasyonlarında kullanılan Cavour, bir uçak gemisi olmasının yanında insani yardımlarda da görev alıyor. Askeri personelinin yanı sıra İtalyan Kızılhaç'ı ve çeşitli yardım kuruluşlarının katılımıyla mürettebatı 1200'ü bulan gemi, uğradığı limanlarda ihtiyaç sahiplerine gereken cerrahi müdahalelerin yapılmasına imkan sağlıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 5051 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.