1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Cihat Çakır "Bartın Limanı giderek önem kazanıyor"
Cihat Çakır "Bartın Limanı giderek önem kazanıyor"

Cihat Çakır "Bartın Limanı giderek önem kazanıyor"

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cihat Çakır, Bartın Limanı'nın karayolu yatırımlarıyla, denize kıyısı bulunmayan çevre illere kolay taşıma imkanlarına sahip oluşu dolayısıyla her geçen gün daha fazla önem kazandığını belirtti.

A+A-

Çakır, gazetecilere yaptığı açıklamada, deniz taşımacılığında tek liman oluşu sebebiyle Bartın Limanı'nın Batı Karadeniz'de önem taşıdığını anlattı.

Konteynerr taşımacılığı da yapılan, yükleme boşaltma kapasitesi her geçen gün artan limanın, bölge ve ülke ekonomisinin kalkınmasının önemli altyapılarından olduğuna dikkati çeken Çakır, şöyle konuştu:

"Karadeniz'in önemli limanlarından Bartın Limanı, İç Anadolu’nun dünyaya açılan deniz kapısıdır. Bartın Limanı, karayolu yatırımlarıyla, denize kıyısı bulunmayan çevre illere kolay taşıma imkanlarına sahip oluşu nedeniyle, ülke ekonomisinin gelişimine paralel her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Deniz taşımacılığı, havayoluna göre 14, karayoluna göre 7, demiryoluna göre 3,5 kat daha ucuz olmasından dolayı dünyada en çok tercih edilen ulaşım şeklidir ve önemi her geçen gün artmaktadır. Yük taşımacılığındaki maliyetlerde sağladığı tartışmasız üstünlüğü nedeniyle uluslararası ticarette vazgeçilmez yeri olan deniz taşımacılığı, aynı zamanda ülkelerin ekonomik gelişmesinin öncü sektörü haline dönüşmüştür."

"Yük ve yolcu taşımacılığında uluslararası liman"

Yük ve yolcu taşımacılığında uluslararası liman olarak hizmet veren Bartın Limanı'nın kent ticaret ve sanayisinin gelişimi için son derece önem arz ettiğini anlatan Çakır, şöyle devam etti:

“5 yıl önce 800 bin ton yük kapasitesiyle çalışan limanımız, bugün 1 milyon 800 bin tonluk yük kapasitesine ulaşmıştır. Bartın Defterdarlığının açıkladığı 2013 vergi rekortmenleri listesinde Bartın Limanı, 2 milyon 350 bin liralık gelirle devlete 470 bin lira vergi ödeyip ikinci sırada yer alarak, ilimiz ticari hacmine oldukça büyük katkı sağlamıştır. Liman geri sahasında depolama amaçlı açılan alanlara firmaların yapmış olduğu depo yatırımlarıyla kapasitesi artarak hem genişlemiş olacak hem de boşaltım hızlanacaktır. Yük ve yolcu taşımacılığında uluslararası liman olarak hizmet veren Bartın Limanı, aynı zamanda yük ve yolcu giriş-çıkış gümrük kapısı olması nedeniyle de önemli konumdadır.”

Ro-Ro iskelesi hedefi

Bartın Limanı'nın Karadeniz'den Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Türk cumhuriyetleri, Romanya ve Moldovya'ya açılmak için uygun konumda yer aldığını aktaran Çakır, yakın zamanda Bartın Limanı'nda Ro-Ro iskelesinin hizmete alınacağını, böylece demir-çelik başta olmak üzere otomotiv, diğer sektörler ve inşaat sanayisine hizmet sunulurken, bir taraftan da Karadeniz'in endüstriyel fabrikalara ulaşım olanaklarının arttırılacağını belirtti.

Çakır, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu projeylme Bartın Limanı'nın mevcut demiryolu şebekesine bağlanmasıyla özellikle Karadeniz üzerinden Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Kazakistan’a dış ticaret açısından önemli ulaşım koridorları oluşturulacaktır. Bu koridorlar ülkemizin bu ülkelerle dış ticaretinin yanında Akdeniz üzerinden ülkemizi transit geçecek ve kombine taşımacılık avantajı yaratarak ulusal katkı sağlanmasına da imkan tanıyacaktır. Yolcu ve yük taşımacılığında sağlanacak bu etkileşimle Bartın Limanı’nın dış ticaretteki rolünün daha da artmasına olanak sağlayacak bu proje, son yıllarda gelişim gayreti içerisindeki ilimizin sosyo-ekonomik yapısında olumlu değişimlere neden olacaktır."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2258 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.