1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çin'in bambaşka bir yüzü
Çin'in bambaşka bir yüzü

Çin'in bambaşka bir yüzü

Sichuan Eyaleti'ndeki Jiuzhaigou Doğa Koruma Alanı, Çin'in bambaşka bir yüzü.

A+A-

Jiuzhaigou, 'dokuz köyün vadisi’ anlamına geliyor. Bir zamanlar bu vadide dokuz Tibet köyü varmış. Min Shan Dağları'nın 2000 metreden 4800 metreye kadar yükselen tepelerinde, Shuzheng, Rize and Zechawa vadilerinin oluşturduğu Y biçimli, 30 kilometre uzunluktaki bu vadide oldukça ender rastlanan altunî küt burunlu maymun, domuz porsuğu, misk geyiği gibi canlı türleri yaşıyor. Her yıl milyonlarca ziyaretçi bu zor bulunur fırsatı yakalamak ve akçaağaç, ladin, bambu ağaçlarıyla çevrili berrak gölleri, çağıldayan şelaleleri görmek için Jiuzhaigou Doğa Koruma Alanı'na çeviriyor rotayı. Burası Çin'in güneybatısında Tibet sınırına en yakın yerleşim yeri. Zaten yörede yaşayanların çoğu Tibetli. Yerli halk Tibet kültürünü yaşatıyor.

Jiuzhaigou, dev pandaların doğal habitatı. Tomrukçuluk faaliyetleri, burada yaşayan dev panda nüfusunu epey azaltmış ne yazık ki. Park sınırları içerisinde sadece 20 dev pandanın yaşadığı tahmin ediliyor. Altunî küt burunlu maymun da bölgede yaşayan ve nesli hızla tükenen canlılar arasında. Hayvanların ve doğanın tahrip olduğunu gören Çin hükümeti burada her türlü ormancılık faaliyetini yasakladı. UNESCO tomrukçuluğa karşı Jiuzhaigou'yu 1992 yılında Dünya Mirası listesine dahil etti. Şimdi ise kitle turizmi ve sıra sıra dizilen otellerin yarattığı plansız yapılaşma vadinin en büyük tehdidi.

Jiuzhaigou'da 114 göl ve şelale var. Buzulların çekilmesiyle oluşan göller şelalelerle birbirine bağlanıyor. Suları kalsiyum karbonat zengini olduğundan göllerin en derin noktaları dahi çok rahat görülüyor. Böylesi bir doğa mucizesi efsanelerden payına düşeni almış tabii ki. İnanış o ki Tibet tanrısı rüzgârdan yapılmış mistik aynayı gökyüzü tanrıçasına vermiş. Tanrıça aynayı elinden düşürmüş, ayna kırılmış ve bu göller oluşmuş.

Göllerin her birinin kendine has güzelliği var. Göllerin isimleri hem bir tanımlama niteliğinde hem de göllerin ve akarsuların ruhu olduğuna inanan Budizm mistisizmini taşıyor. Ayna Gölü kendisini sarmalayan orman manzarasını yansıtıyor. Bambu Gölü, bambularla çevrili, Beş Çiçek Gölü'nde rengarenk su bitkileri yaşıyor. Çinliler, "Gökyüzünün altında hiçbir yer Jiuzhaigou ile boy ölçüşemez" derken haksız sayılmazlar.

13.20130606132955.jpg

012513_jiuzhaigou.jpeg

five-coloured-pool.jpg

five-flower-lake.jpg

jiuzhaigou-blue.jpg

jiuzhaigou-ulusal-parki,-cin.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 3651 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.