1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Concordia'nın kaptanı dümenciyi suçladı
Concordia'nın kaptanı dümenciyi suçladı

Concordia'nın kaptanı dümenciyi suçladı

Costa Concordia kruvaziyeri ile 13 Ocak 2012 akşam yaptığı kaza nedeniyle yargılanan Francesco Schettino, dümenciyi talimatlarını geç yerine getirmekle suçladı.

A+A-

İtalya'nın Giglio Adası açıklarında kaptanı olduğu Costa Concordia kruvaziyeri ile 13 Ocak 2012 akşam yaptığı kaza nedeniyle yargılanan Francesco Schettino, dümenciyi talimatlarını geç yerine getirmekle suçladı.

Grosseto'daki Modern Tiyatro'da kazaya ilişkin görülen davaya devam edildi. Kazaya sebebiyet verme, birden çok kişinin ölümüne yol açma ve yolcu varken gemiyi terk etme suçlarından yargılanan kaptan Francesco Schettino, duruşmada, Endonezyalı dümenci Jacob Rusli Bin'i, talimatlarını geç yerine getirerek olaya neden olmakla itham etti.

Kaptan Schettino, "O anda, hata yapmamak için dümenciye, dümeni sola kırması yönünde talimat verdim ama o sırada gemi zaten sağa doğru gidiyordu. Eğer dümencinin, dümeni sola kırma hususunda hatası olmasaydı, kayalıklara çarpılmazdı" dedi.

Schettino, Endonezyalı dümencinin manevradaki hatasını vurgularken, kazayı mahkeme heyeti adına inceleyen bilirkişi heyetinin başındaki isim Amiral Giuseppe Cavo Dragone ise dümencinin söz konusu talimatı 13 saniyelik bir gecikmeyle uyguladığını, kazanın her halükarda yine olacağını söyledi.

Bu arada, Schettino'nun avukatı Francesco Pepe, geçen hafta doğrultulan geminin güvertesinde kazaya ilişkin daha detaylı inceleme yapılabileceğini belirtti. Pepe, Floransa Savcılığı'nın geçen Temmuz ayında mahkemenin anlaşmalı yöntemi seçen 5 yetkiliye verdiği 18 ayla 2 yıl 10 ay arasında değişen cezaları da temyize götürmesinin kazada tek bir kişinin sorumluluğunun olamayacağını gösterdiğini kaydetti.

Costa Crociere şirketine ait Costa Concordia kruvaziyeri, 4 bin 200 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine doğru akşam saatlerinde yola çıkmış, Toskana bölgesi sahillerinde bulunan Giglio Adası açıklarındaki kayalıklara çarpmıştı. Kazanın ardından, yaklaşık 20 ay boyunca adaya paralel yatık şekilde kalan gemi, 16 Eylül Pazartesi günü başlatılan ve 19 saat süren bir operasyonun ardından dik konuma getirilmişti. Francesco Schettino'nun kaptanlık brövesi de (ehliyeti) geçen hafta, İtalya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın imzaladığı kararnameyle askıya alınmıştı.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 972 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.