1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Dalyan Kanalı'nda 21 yıllık karara tepki
Dalyan Kanalı'nda 21 yıllık karara tepki

Dalyan Kanalı'nda 21 yıllık karara tepki

Dalyan Kanalı'nda 1992 yılında alınan ve 12 metrelik tur teknelerinde en fazla 25 kişi taşıma zorunluluğu getiren kararın, bu yıl da uygulanması turizmcilerin tepkisine yol açtı.

A+A-

Muğla’nın Dalyan Kanalları, Köyceğiz Gölü ve caretta caretta yumurtlama alanı olan dünyaca ünlü İztuzu Plajı’na, 1992 yılında alınan ve 12 metrelik tur teknelerinde en fazla 25 kişi taşıma zorunluluğu getiren kararın, bu yıl da uygulanması turizmcilerin tepkisine yol açtı. Turizmciler 21 yıl önceki koşullara göre alınan kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.


Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalları İdare Kurulu 2 Şubat 2013 tarihinde toplanarak, 1992 yılında alınan 'Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanallarında çalışacak Taşıma Araçları Yönetmeliği' kurallarının bu yıl da aynen uygulamasını kararlaştırdı. Buna göre 12 metrelik teknelerin eskiden olduğu gibi yine en fazla 25 kişi taşıma zorunluluğu devam ettirildi. 250 lirayla 2 bin lira arasında değişen para ve seferden men cezalarının da 2011 yılında alınan kararlar doğrultusunda devam edeceği belirtildi.


TURİZMCİLER TEPKİLİ
 

Kardak Turizm Sahibi Özay Akdoğan 21 yıl önce alınan kararların aynen uygulanmasını eleştirdi. 1992 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısının 1.5 milyon olduğunu hatırlatan Akdoğan, “Bugün sadece Dalyan’a gelen turist sayısı neredeyse 1.5 milyon. Tura çıkan tekne sayısı artınca bölgenin hem ekolojik ve hem de coğrafi yapısı olumsuz etkileniyor. Teknelerden çıkan karbonmonoksit gazı çevreyi ciddi anlamda kirletiyor” dedi.


Tango Turizmin yetkilisi Cüneyt Yıldırgan teknelerin 36-40 kişiye göre dizayn edildiğini belirterek, “Turist grupları en az 35 kişi ve bir rehberden oluşuyor. 2’nci grubu rehbersiz tura çıkarmak zorunda kalıyoruz. Turistler de rehbersiz tura çıkmak istemiyor. İztuzu’na gidip gelene kadar 150-170 liralık mazot yakıyoruz. Bunun içine yemek, kaptan ve çalışanların paralarını da koyunca tekne sahibine 30-35 lira ancak kalıyor” diye konuştu.


Erçin Turizm Sahibi Erçin Özçelik de Marmaris ve Bodrumlu acentelerin gruplarını büyük teknelerle İztuzu’na gönderdiğini söyledi. Erçin, 21 yıl önce alınan kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.
 

Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalları İdare Kurulu’nun 7 üyesinden biri olduğunu hatırlatan Köyceğiz’in Belediye Başkanı Salih Erbay tekne sahiplerinin haklı olduğunu belirterek, “Toplantıda yolcu sayısı değişmeyince, tüm kararlara karşı çıkıp şerh koydum. Tekne kapasite raporları çıkarılarak kararlar gözden geçirilmeli” dedi.
 

denizhaber.com.tr
 

Bu haber toplam 1145 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.