1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Deniz dalgalarından elektrik enerjisi elde etti
Deniz dalgalarından elektrik enerjisi elde etti

Deniz dalgalarından elektrik enerjisi elde etti

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde yaşamını sürdüren Osman Yılmaz, denize kurduğu küçük portatif platformla 350 watt gücünde elektrik enerjisi elde etti.

A+A-

Kayseri Endüstri Meslek Lisesi’nde öğretmenlik yapan Osman Yılmaz, önceki sene Adana’nın Yumurtalık ilçesine geldi. Kendi kafasında tasarladığı aygıtla deniz dalgalarıyla elektrik üretmek için çalışmalar yaptı. Başarısız olunca pes etmedi. Bu sene bir daha Yumurtalık ilçesine gelerek kıyıdan İkinci metre açıkta 1, beş metre derinliğe portatif platformu yerleştiren Yılmaz, aygıtın çalışmasıyla alakalı teknik bilgileri şu şekilde sıraladı:
“Bugüne kadar gercekleşen çalışmalarda % 15 üzerine çıkılmamıştı. Bu da başarı sayılmıyordu. Pistonla çalışan makinede 4 tane çok büyük plastik dubalar yer alıyor . Bu şamandıralara 50 litre su ekliyorum sarsıntıyı azamiye indirebilmek için. Ben burada 4 pistonu da çalıştırırsam ve 30 santim dalga kaldırma gücü hareketinde 900 watt elektrik elde ederek % 100 başarı sağlamış olacaktım. Ama ben İkinci pistonu çalıştırarak 350-400 watt elektrik ürettim. Yani günümüze kadar gercekleşen çalışmaların en başarılısı diyebilirim. Tüm bu yaptıklarım deneme çalışmalarından ibaret. Devlet takviye sağlarsa tüm termik santralleri haritadan silerim.”

Temiz ve yenilenebilir enerji amacında olduğunu ifade eden Yılmaz, “Yerküremizin 4’te 3’ü denizlerle kaplı olduğuna göre biyoçeşitlilik bakımından su küre ileride insanlarımızın elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak potansiyele sahiptir. Ülkemizde hidro santraller, termik santraller, nükleer enerji, kara elmas (petrol) türevi yakıtlarının kullanımı ile jeneratörlerden elde edilen enerji, rüzgar ve güneşten elde edilen foto voltaik enerjilerin toplamı senede 120 milyar kw. saattır. Çeşitli kaynakların verilerine göre Türkiye ’nin senelik dalga enerji potansiyelinin 140 kw saat olduğu öngörülüyor” diye belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 5222 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.