1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Deniz dibi çöplerinden eşsiz heykeller
Deniz dibi çöplerinden eşsiz heykeller

Deniz dibi çöplerinden eşsiz heykeller

Muğla'nın Bodrum İlçesi ve Gökova'da deniz dibi kirliliğine dikkat çekmek ve mizahi dille anlatmak amacıyla çekilecek 'İnaf Gari' adlı film öncesinde toplanan çöplerden heykeller yapıldı.

A+A-

Çöplerden yapılan eşsiz heykeller Turgutreis D Marin Marina'da oluşturulan sanat parkında sergilendi. Parkın açılışı sırasında yapılan konuşmalarda doğaya verilen zarara dikkat çekildi, duyarlılık çağrısı yapıldı.

Yönetmen ve yapımcı Harun Özakıncı, 13 Ekim'de çekimlerine başlayacağı film öncesinde çevre bilinci konusunda duyarlılık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenledi. Son etkinlik Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın doğum günü 17 Nisan'da yapıldı. Çevrecilerin de desteklediği 12 kişilik film ekibinin yaptığı etkinlikte; deniz dibinden plastik şişe, kapak, tencere, bisiklet ve otomobil tekerlekleri, çapa, teneke, eski balık ağları, teneke kutular, halatlar, demirler, soba, aydınlatma direkleri ve cam çöplerden oluşan tonlarca çöp ve atık madde çıkarıldı. Sahillerden, adalardaki koylardan toplanan atıklardan Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın demir heykeli, Türk denizci ve yazar Sadun Boro'nun plastik kapak ve cam parçalarından dev portresi yapıldı. Atıklardan yapılan çeşitli heykeller bir araya getirilip sanat parkı oluşturuldu. Sanat Parkı'nın Turgutreis D Marin Marina Sanat Parkı'nda açılış törenine Denizci- Yazar 86 yaşındaki Sadun Boro, Doğuş Marinalar Gurubu Genel Koordinatörü Ali Erkan Bezirgan, Yönetmen Harun Özakıncı, Gazeteci- Yazar Can Pulak ve vatandaşlar katıldı.

SADUN BORO, DOĞAYA VERİLEN ZARARA DİKKAT ÇEKTİ

Koyların korunması ve temiz tutması için yıllardır çalıştığını belirten Boro, "Ancak koyların büyük bölümünün betona yenik düşmesine engel olamadık. Koylar çöplüğe dönmüştü. Tatil yapan duyarsızlar temizleyenlerden, duyarlı olanlardan daha çok olduğu için koylar da çöpe boğuldu. Tam ümidimi yitirdiğim anda bu sergide gördüğüm çevre ve denize olan ilgi ve sevgi beni umutlandırdı. 60 yıl dünyanın tüm denizlerinde dolaştım, dolaşmadığım deniz koy ülke kalmadı. Doğasına, denizine, ülkesine böylesine hoyrat kötü ve vahşice davranan millet görmedim. Vahşi dediğimiz yamyamlar bile doğasına böylesine vahşice davranmıyorlardı. Buradaki eserler denize çevreye ne kadar kötü davrandığımızın birer ibretlik belgesidir. Gökovayı, Hisarönü'nü Göcek'i ne kadar koruyabilirsek o kadar başarılı oluruz" dedi.

HEYKELLERİN YAPIM SÜRECİ FİLMDE GÖSTERİLECEK

Halikarnas Balıkçısı'nın doğum günü 17 Nisan'da başlatılan temizlik çalışmalarında toplanan çöplerden çeşitli eserler yapıldığını belirten Yönetmen Harun Özakıncı, "Aslında bu eserler hepimizin eseri, hepimizin sorumluluğu, birçok kişi çevreyi denizi kirlettiğinin bile farkında değil. Denizden çıkardığımız çöp ve atıklarla yaptığımız sanat aracılığı ile insanlara bir hatırlatma yapmak istedik. Denizler çok kirleniyor, bize miras bırakılan bu denizi çocuklarımıza bu şekilde miras bırakamayız. Nefesim yettiğince temizliğe ve bu konuya dikkat çekmeyi sürdüreceğim. Çöplerin toplanma anı, heykellere dönüşümü İnaf Gari'de gösterilecek" dedi.

Konuşmaların ardından Sadun Boro, Özakıncı'yı kutlayarak seramik tekne plaketi verdi. Parkı ziyaret edenler hatıra fotoğrafı çektirdi. 

52d567c87378585970bb88b5a9a3acf1_k.jpg


 

 

 

 

 

virahaber.com
 

Bu haber toplam 1145 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.