1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Deniz Kaplumbağalarını öldüren parazit
Deniz Kaplumbağalarını öldüren parazit

Deniz Kaplumbağalarını öldüren parazit

Bu yıl Amerika New orleans Marrirott Otelde 34. düzenlenen Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu'nda bir araya gelen bilim adamları deniz kaplumbağası kabuğunda delik açarak, ölümlerine neden olabilen bir parazitin tanımlandığını bildirdi.

A+A-

Bu yıl Amerika New orleans Marrirott Otelde 34. düzenlenen Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu'nda bir araya gelen bilim adamları deniz kaplumbağası kabuğunda delik açarak, ölümlerine neden olabilen bir parazitin tanımlandığını bildirdi.

98 Ülkenin Üniversitelerinden gelen yaklaşık bin bilim insanı Dünya üzerindeki deniz kaplumbağaların neslinin devamı için 8 tür olan okyanus canlılarını ölümcül tehdit eden parazitin nerden geldiğini bulmaya çalışıyor. 

Uluslararası sempozyumda söz alan Denizli Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bilim adamı Prof. Dr. Yakup Kaska, Yeni ortaya çıkan Burrowing Barnacle denen parazit bir kabuklu. deniz kaplumbağaların üzerine konup kabuklarında kurşun deliği açarak, kabuğunda dom dom kurşunu gibi delik ortaya çıkıyor." Diye konuştu. Türkiye ve Akdeniz'de yuvalayan diğer tür yeşil deniz kaplumbağasının. Yayılış alanlarıyla ilgili bilgi veren Kaska, "Türkiye'de iribaş deniz kaplumbağası kadar bilinmemekle birlikte tür açısından Akdeniz popülasyonunun en önemli yuvalama kumsalları Türkiye kumsalları olduğunu söyledi.. Dünyada yaklaşık 200 bin dişinin yuvaladığı tahmin edilirken Akdeniz'de ise bu rakam 500 - 800 arasında dişi deniz kaplumbağasının yuva yaptığı tahmin ediliyor. Bu açıdan yeşil deniz kaplumbağası Türkiye türün devamı için büyük öneme sahiptir. Ülkemizin 22 üreme alanları içinde Mersin, Adana ve Hatay Antalya Dalyan kumsallarında yuva yaparlar." Dedi. 9 -17 tarihlerine kadar sürecek olan Uluslar arası sempozyumda Denizli Pamukkale Üniversitesi Biyoloji bölümü Prof. Dr. Yakup Kaska, Doç Dr Eyüp Başkale, Doç Dr. Yusuf Katılmış, Proje sorumlusu Doğan Sözbilen, Yüksek lisans öğrencisi Çisem Sezgin ve proje gönüllülerinden Ali Buğra Aca, hazır bulundu.

TÜRKİYE, ULUSLARARASI DENİZ KAPLUMBAĞALARI SEMPOZYUMU'NA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Amerika' da 98 Ülkenin üniversitelerinden yaklaşık bin bilim insanı yapılan oylama ile tercihleri Türkiye oldu. Uluslararası deniz kaplumbağaların göç yollarını besin zincirlerini . üreme alanlarını araştıran Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Yakup Kaska , deniz kaplumbağaları muhabiri Mehmet Miras'a "Orman ve Su İşleri Çevre ve şehircilik bakanlıklarımızla 2015 yılında deniz kaplumbağaların sempozyumunu Muğla İlinin Dalyan İztuzu Kumsalında gerçekleştireceklerini söyledi. Kaska, Gelecek olan bilim adamlarımız deniz kaplumbağalarının yaşadıkları kumsalları ve doğal zengin kaynaklarımızda görme fırsatı bulacaklar. Türkiye Cumhuriyeti olarak misafirlerimizi ağırlamaya hazırız" diye konuştu 2015 yılında yapılacak olan 35. deniz kaplumbağaları sempozyumda 2. Komite Başkanı Denizli Pamuk kale Üniversitesi Biyoloji bölümü Doç. Dr Eyüp Başkale, ve Doç Dr. Yusuf Katılmış, Gelecek olan meslektaşlarının dil sorunu yaşamayacaklarını söylediler.

Pamukkale Üniversitesi Acıpayam Meslek Yüksekokulu Öğretim görevlisi ve Proje sorumlusu Doğan Sözbilen ise Türkiye'de deniz kaplumbağaları üzerinde araştırma yapan öğrenci arkadaşlarımız için yapılacak olan sempozyum bilgi ve becerilerini geliştirmeleri açısından büyük bir fırsat olacağını söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1718 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.