1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Deniz Meltemi" tatbikatı sona erdi
"Deniz Meltemi" tatbikatı sona erdi

"Deniz Meltemi" tatbikatı sona erdi

Karadeniz’de ABD ve Ukrayna’nın Sea Breeze 2014 (Deniz Meltemi) isimli ortak tatbikat sona erdi.

A+A-

Tatbikata aralarında Türkiye’nin de bulunduğu diğer NATO üye ülkeleri ve müttefikleri katıldı. Tatbikatın yapılmasına ilişkin anlaşmanın Ukrayna krizinin meydana gelmesinden önce sağlanmış olmasına rağmen birçok uzman, Batılı ülkeler ile Rusya arasındaki gerginlik ortamında tatbikatın başka bir anlam kazanabileceği konusunda endişeli.

Bu bağlamda bir sürü uzman, Washington’un tatbikat vasıtasıyla gerek Rusya gerek bölgenin diğer ülkelerine bir mesaj vermeye çalıştığı, tatbikatların ABD’nin bölgede yeni Rusya karşıtı ittifak kurma çabalarının bir parçası olabildiği görüşünde.

Rusya’nın Sesi’ne konuşan Sankt Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kürsüsü öğretim üyesi, Orta Doğu ve Türkiye uzmanı Alexander Sotniçenko, konuyla ilgili görüşünü anlattı:

‘Karadeniz’de bu tatbikatın düzenlenmesinde şaşılacak bir şey yok. Onlar zaten 1997 yılından beri yapılıyor, bu yıl 12. kez gerçekleşti. Düzenlenmesine dair karar daha Yanukoviç hükümetince verilmişti. Yani bu tatbikatın Ukrayna’daki olaylar ile doğrudan ilgisinin olduğunu sanmam. Ancak Sea Breeze Tatbikatının formatının gelecekte genişletileceği, Batılı ülkeler ve Kiev’in bu tatbikatı Moskova’yı caydırmaya yönelik bir eylem olarak göstereceği kanısındayım’.

Bizim diğer muhatabımız Rusya’nın iç ve dış politikası, Avrasya’da güvenlik sorunları ve enerji politikaları konularında çalışan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Avrasya Araştırmaları Merkezi uzmanı Kerim Has’ın konuyla ilgili görüşü şöyledir:
‘Bu tatbikata Türkiye, İspanya, Romanya gibi, Kanada gibi başka NATO ülkelerinin katılıyor olması Karadeniz’in artık bölgesel konumundan sıyrılarak biraz daha ulusrarasılaşmaya başladığını gösteriyor. Tabii ki Karadenizin bu manada silahlanması, Karadeniz’in daha çok ulusrarası tatbikatlara ev sahipliği yapıyor olması bu açıdan Türkiye’nin ne kadar faydasına bir konu.

Türkiye Karadenizin çok fazla ulusrarasılaşmasını istemiyor. Ulusrarası aktörlerin güç dengesini kurduğu bir bölge olmasını istemiyor.

Bu açıdan en fazla Karadeniz’de en fazla denge politikası göz etmesi gereken ülkenin Türkiye olduğunu düşünüyorum’.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1209 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.