1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Deniz seferi yapan işletmelerin sorumlulukları artıyor
Deniz seferi yapan işletmelerin sorumlulukları artıyor

Deniz seferi yapan işletmelerin sorumlulukları artıyor

Deniz suretiyle yapılacak olan düzenli seferlerde, sorumluluk ve yasaklara uymayan gemiler için gemi işletmecisine; uyarmadan, hat izin iptaline kadar artan cezalar uygulanacak.

A+A-

Deniz suretiyle   yapılacak olan düzenli seferlerde, sorumluluk ve yasaklara uymayan gemiler için gemi işletmecisine uyarmadan, hat izin iptaline kadar artan cezalar uygulanacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Deniz Yolu ile Yapılacak Düzenli Seferlere Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Türkiye Cumhuriyeti liman-iskeleleri arasında gercekleşen düzenli seferlere ait usul ve esasları belirleyen ve yolcu motorları, yolcu, Ro-Ro-yük, Ro-Ro-yolcu, feribot gemileriyle gercekleşen düzenli seferleri kapsayan yönetmeliğe göre, düzenli sefer yapmak isteyen işletmeciler, idarece belirlenecek belgelerle idareye mürracaatta bulunacak.

İşletmeci; mevsimsel yoğunluk, işletim maliyeti gibi nedenlerle gemisini ya da gemilerini hat izni zamanı içerisinde değişik hatlarda çalıştırmak üzere hat izni başvurusu yapabilecek ve hat izni alınan geminin çalışamaması durumunda eşdeğer gemi çalıştırmak amacıyla alakalı liman başkanlıklarına mürracaatta bulunabilecek. İlgili liman başkanlıkları tarafından yerine çalıştırılacak geminin izinli olunan hatta çalışmasının makul bulunması halinde, idareye veri (bilgi) vermek kaydıyla 2 aya kadar müsaade edilebilecek. İşletmeci hat izni mevcut bulunan bir gemiyi başka bir işletmeciye kiralaması durumunda,  olağan hat izni bitiş süresinin değişmemesi kaydıyla askıya alınacak.

Tarifeli sefer izinleri

Yönetim tarifeli sefer izinlerinde; alakalı liman başkanlıkları tarafından hazırlanan iskelelerin, limanların ve gemilerin taşımacılığa uygunluk raporunu, istenilen belgeleri, varsa daha evvelki hat izin zamanı içerisinde idare tarafından yapılan cezai müeyyideleri dikkate alarak düşünme yapacak. Yönetmeliğe göre yeterliliği tespit edilen gemilere, idarenin belirleyeceği ücret karşılığında klaslı gemiler için en çok 3  sene , diğer gemiler için en çok 2  sene süreli hat izin belgesi tertip edilecek .

Tehlikeli madde taşıyan gemilerin yapacakları seferler alakalı mevzuata göre değerlendirilecek.

İşletmeci, hat iznine sahip gemisi için ilave hat izni talep etmesi halinde, idareye müracaat edecek. Uygun görülmesi durumunda, ilave hat izni idarenin belirleyeceği ücret karşılığında olağan hat izni zamanı sonuna kadar verilebilecek. İşletmeci, zamanı bitecek olan hat izninin yenilenmesi için  zaman bitiminden en az 1 ay önce idare belirlenen belgelerle beraber idareye mürracaat edecek . Yönetim yönetmelik çerçevesinde gercekleşen düşünme neticesinde makul bulması halinde söz konusu gemi veya  gemilerin hat iznini izin bitim tarihinden bu yana geçerli olmak üzere, idarenin belirleyeceği ücret karşılığında klaslı gemiler için en çok 3  sene , diğer gemiler için en çok 2  sene süreli hat izin belgesi düzenleyecek.

Hat izni iptal edilen gemiler, 6 ay izin alamayacak

Yönetmelik çerçevesinde tüm gerekleri yerine getirerek idareye başvuran işletmeler hariç olmak üzere hat izni olmadan tarifeli sefer yapan gemilerle idareden izin almış ancak sorumluluk ve yasaklara uymayan gemiler için gemi işletmecisine uyarmadan, askıya alma ve hat izin iptaline kadar artan cezalar uygulanacak.

Gemilere verilmekte olan hat izinleri, askıya alma yaptırımı uygulanan gemilerin yönetmelikte belirtilen sorumluluk ve yasaklara bir daha uymaması ve işletmecinin talep etmesi halinde gemiye verilmekte olan hat izni-izinleri iptal edilecek.

Hat izni iptal edilen gemiler, iptal tarihinden bu yana 6 ay süreyle hat izni alamayacak ve bu zaman belli bir süre içinde o hatta çalışamayacak. Hat izni askıya alınan gemilerin, askıya alma zamanı içinde bildirilen uygunsuzluğu gidermediği durumlarda hat izni iptal edilmiş sayılacak. Gemiye ait uygunsuzluğun olması halinde o gemiye ilişkin hat izninin, işletmeciye ilişkin uygunsuzluğun olması durumunda işletmecinin almış olduğu tüm hat izinleri iptal edilecek. İptal tarihinden bu yana geçerli olacak 6 aylık hat izni alamama hususunun başlangıç tarihi, askıya alma tarihi olarak itiraf edilecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1371 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.