1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Denizcilik sektörüne verilen meteorolojik hizmetler semineri gerçekleştirildi
Denizcilik sektörüne verilen meteorolojik hizmetler semineri gerçekleştirildi

Denizcilik sektörüne verilen meteorolojik hizmetler semineri gerçekleştirildi

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi işbirliği ile denizcilik sektörüne verilmekte olan meteorolojik hizmetler hususunda seminer düzenledi.

A+A-

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Erol Aydın, deniz suretiyle gercekleşen seyahatlerin planlanmasına ve deniz ulaşımının güvenliğine katkı sağlamak maksadıyla Cebelitarık Boğazı'ndan Türkiye'ye kadar, Ege, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz'in tamamını kapsayan alanda  beş güne kadar hava ve deniz tahminleri sisteminin geliştirildiğini bildirdi.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi işbirliği ile "Denizcilik Sektörüne Verilen Meteorolojik Hizmetler" konulu seminer düzenledi.

Seminerin açılışında açıklama yapan Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Erol Aydın, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün deniz gözlemlerindeki açığı gidermek amacıyla 2009 senesinde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) ile ortak proje yürütme faaliyetlerine başladığını, bununla alakalı protokoller hazırlayarak karşılıklı olarak imzalandığını belirtti.

 

Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu

 

Bu kapsamda Meteoroloji Genel Müdürlüğünün, KEGM'e ilişkin İnebolu-Bodrum arasında mevcut bulunan ve üzerinde Seyir Otomatik Tanımlama Sistemi cihazı mevcut bulunan 185 fener ve şamandıradan makul olan 33 fener ve 7 şamandıraya Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu satın aldığını kaydeden Aydın, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile protokol yapılarak Marmara Denizi Silivri açıklarına meteorolojik amaçlı bir şamandıra kurulduğunu açıkladı .

Aydın, Türkiye'de kullanılan meteorolojik amaçlı ilk şamandıra olma özelliğini de taşıyan sistemde hava sıcaklığı, rüzgar yön ve hızı, nem, basınç ve deniz suyu sıcaklığı gibi meteorolojik parametrelerin yanında dalga yönü, dalga hızı, dalga yüksekliği ve 20 seviyede akıntı yön ve hız bilgilerini içeren oşinografik bilgilerin elde edilebildiğini vurguladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün beş adet daha meteorolojik amaçlı şamandıra alacağını kaydeden Aydın, bunların da Samsun, İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı, Antalya Körfezi ve Taşucu açıklarına konulacağını belirtti . Aydın, denizlerden elde edilen tüm verilerin internet ortamında denizcilerin kullanımına sunulduğunu anlattı.

Erol Aydın, deniz suretiyle gercekleşen seyahatlerin planlanmasına ve deniz ulaşımının güvenliğine katkı sağlamak maksadıyla Cebelitarık Boğazı'ndan Türkiye'ye kadar, Ege, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz'in tamamını kapsayan alanda beş güne kadar hava ve deniz tahminleri sistemi geliştirildiğini sözlerine ekledi.

Açılış röportajından peşinden  meteoroloji mühendisi Cem Dalgün ve meteoroloji uzmanı Abdullah Macit, deniz gözlem sistemleri, deniz radarları, dalga tahmin modelleri, marina tahmin sistemi, HF radarları, deniz tahmin raporları ile meteoroloji tarafından denizcilere verilmekte olan diğer hizmet hususunda veri verdi. 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1359 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.