1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dolar yeniden 2 TL
Dolar yeniden 2 TL

Dolar yeniden 2 TL

Fed kararı sonrası kur ekim başından beri en yüksek olan 2'ye yaklaştı.

A+A-

Fed’n ekonomiye sağladığı güçlü destekleri devam ettireceğini açıklamasının ardından dolar para birimleri sepeti karşısında iki haftanın en yükseğine yakın seviyeye yükselirken dolar/TL’de 7 Ekim’de görülen 2.0 seviyesine yakın güne başladı. Piyasa bugün yoğun veri gündemi ve yılın son enflasyon raporunu takip edecek.


Fed dün sona eren iki günlük para politikası kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ekonomideki zayıflama işaretlerinin altını çizdi ve bunda Washington’daki bütçe anlaşmazlıkları nedeniyle hükümetin bu ay harcama yapamaz durumda kaldığı 16 günlük sürecin de etkili olduğunu belirtti.


Fed, ekonomiye sağladığı güçlü destekleri devam ettireceğini açıkladı. Ekonomik büyüme konusunda daha az iyimser olduğu gözlenen Fed’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımları devam edecek.


Fed’den herhangi bir politika ya da ton değişikliği gelmemekle birlikte daha güvercinvari bir açıklama beklentisi nedeniyle piyasaların tepkisinin negatif olduğunu belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, “Ekonomiye ilişkin görüşler hâlâ temkinli iyimser durumda. Bu da piyasalarda acaba tahvil alımlarının azaltılması Mart 2014’ten önce başlar mı, endişesine neden olmuş durumda. Bu nedenle de karar sonrasında piyasalarda kâr satışı olduğunu görüyoruz” dedi ve ekledi:


“Mesela, 10 yıllık Amerikan tahvil faizi yaklaşık 5 baz puan artarak yüzde 2.54’e yükseldi. Euro/dolar paritesi 1.37 seviyesine geriledi. Dolar/TL kuru ise toplantı sonucu öncesinde gördüğü 1.9830’dan 2.00’ye doğru bir yükseliş kaydetti.”


Fed konut piyasasındaki toparlanmanın bir miktar hız kestiğine ve istihdamdaki iyileşmenin yavaş seyrine de dikkat çekti.


Fed, borçlanma maliyetlerindeki artıştan kaygı duyulduğunu belirten daha önceki bir ifadeye, dünkü açıklamasında yer vermedi ve faiz oranlarının mevcut seviyesiyle ilgili olarak rahatlamaya işaret etti.


Öte yandan bankacılar haftanın en önemli gündem maddesinin ise bugün açıklanacak enflasyon raporu olacağını belirttiler. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminini mevcut yüzde 6.2 seviyesinden Orta Vadeli Program’da yer alan yüzde 6.8’e yükseltmesi bekleniyor.


Bugün enflasyon raporu dışında Eylül ayı dış ticaret dengesi verileri, üçüncü çeyrek turizm istatistikleri, 23 Ekim tarihli Para Politikası Kurulu özetleri ve Hazine Kasım-Aralık-Ocak dönemi iç borçlanma stratejisi açıklanacak. Hazine’nin ayrıca kısa sürede 2014’e ilişkin stratejisini de açıklaması bekleniyor.


Dün akşam saatlerinde 1.9870 seviyesinde işlem gören dolar/TL bu sabah TSİ 0856’da güne 1.9975/1.9989 seviyesinde başladı. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.3705 seviyesinde işlem gördü.


Tahvil-bono piyasasında ise 7 Ekim 2015 itfalı tahvilde dün spot kapanışta yüzde 7.64 valörlüde yüzde 7.67 seviyesindeydi. 10 yıllık gösterge tahvil olan 27 Eylül 2023 itfalı tahvilde ise bileşik faiz dün spot ve valörlü kapanışta yüzde 8.65 seviyesindeydi.
 

 

 

 

Radikal

Bu haber toplam 1479 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.