1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. DENİZ TİCARET ODASI

  4. DTO İzmir’den Davutoğlu’nun açıklamasıyla ilgili değerlendirme
DTO İzmir’den Davutoğlu’nun açıklamasıyla ilgili değerlendirme

DTO İzmir’den Davutoğlu’nun açıklamasıyla ilgili değerlendirme

DTO İzmir Şubesi Başkanı Öztürk: "Sektörün uzun süredir beklediği bu teşviklerin istihdamdan çevre temizliğine kadar birçok alanda olumlu etkisi olacak" dedi

A+A-

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından bugün açıklanan denizcilik sektörüne yönelik hurda teşviği ve teminat desteğinin istihdam artışından çevre temizliğine kadar bir çok alanda olumlu etkisinin görüleceğini söyledi.

AA muhabirine açıklama yapan Öztürk, Türkiye 'nin deniz ticaret filosu içinde kabotaj hattında çalışan kosterlerin ekonomik ömrünü tamamladığını, eski teknolojiye sahip bu gemilerin yakıt maliyeti ve çevreye emisyonlarının yeni gemilere oranla çok yüksek olduğunu vurguladı.

Sektörün koster filosunun yenilenmesi konusunda uzun bir süredir destek beklentisinin bulunduğunu anlatan Öztürk, şöyle konuştu:

"Senelerden bu yana konuyla ilgili talepleri iletiyorduk. Çünkü artık Türk bayraklı kosterler çağın dışında kaldı. Gemiler hem eskidi hem yakıt maliyetleri oldukça yüksek hem de çevreci değiler. Bu teşviklerin istihdamdan çevre temizliğine kadar bir çok alanda olumlu etkisi olacak. Dünyayı etkileyen kriz sonrası kapasitelerini düşüren tersaneler bu teşvikle canlanacak. İşsiz kalan ya da farklı sektörlere yönelmek zorunda kalan binlerce işçi de tersanelerine dönebilecek."

Teşviğin tersanelerde hemen canlanma yaratacağını ifade eden Öztürk, Davutoğlu'nun açıkladığı ihracat siparişlerine Kredi Garanti Fonu desteği getirilmesi desteğinin de ihracat yönlü siparişlerin canlanmasına neden olabileceğini kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti TBMM grup toplantısında yaptığı açıklamada kıyısal taşımacılıkta kullanılan koster tipi 235 geminin yaş ortalamasının 28'e yükseldiğini ve ekonomik ömürlerinin tamamladığını belirterek eski gemisini hurdaya çıkaran işletmelere geminin hurda değeri kadar ilave hibe desteği sağlayacaklarını açıklamıştı.

Davutoğlu, gemi sanayisinde ihracat siparişlerindeki teminat sorununu da Kredi Garanti Fonu kefaletiyle çözeceklerini, 1 milyar liralık kefaletle 5 milyar liralık projenin önünü açacaklarını dile getirmişti.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1275 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.