1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Ege'de ahtapot çiftliği kuruluyor
Ege'de ahtapot çiftliği kuruluyor

Ege'de ahtapot çiftliği kuruluyor

EÜ Su Ürünleri Fakültesi, TÜBİTAK'ın da destek verdiği projeyle, çiftlik kurmak için bir metreküp sudaki kavanozlarda ahtapot yetiştiriyor.

A+A-

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nde görev yapan İzmirli bilim adamları Türkiye'de bir ilke imza atarak su tanklarında ahtapot yetiştirmeye başladı. Proje yürütücüsü Su Yetiştiriciliği Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Şen, TÜBİTAK'ın da destek verdiği projenin başarı ile devam ettiğini söyledi. Projede bir metreküp suda farklı kavanozlarda yetiştirilen ahtapotlardan en yüksek verimin alınmaya çalışıldığı dile getirildi. Proje başarılı olursa, levrek, çipura ve orkinos balıkları gibi ahtapot üretimi için de çiftlikler kurulabilecek.

Bu projenin bir örneğinin İspanya'da da uygulandığını dile getiren Doç. Dr. Şen, "Ancak biz burada aynı su tankının içinde ayrı kavanozlarda yetiştirme yöntemini uyguluyoruz. Böylece bir metreküp suda daha fazla ahtapotu sığdırırken, hem verimi artırıyoruz hem de maaliyeti artıracak etkenlerden kurtulmuş oluyoruz" dedi. Çalışmalara 10 ay önce TÜBİTAK projesi olarak başladıklarını belirten Şen, "Aynı tankta serbest dolaşıp yetiştirilen ahtapotlar birçok dezavantajı bünyesinde barındırıyor. Örneğin, bir tankta aynı cinsiyet olacak, aynı boyutta olacak, yuva yeri, yamyamlık engellenecek. Ancak bizim uyguladığımız denenmemiş bu yöntemle hem bir tanka daha fazla ahtapot koyuyor hem birbirleri ile etkileşimin önüne geçiyoruz. Şu anda metreküpte 10 kilogramın üzerine çıkmayı başardık. Bu dünyada bir ilk. Proje ilerledikçe verimi daha da artıracağız, gidişat onu gösteriyor" diye konuştu.
Besin değeri yüksek

Ahtapotun besin değeri olarak çok zengin bir gıda olduğunu dile getiren Doç. Dr. Halil Şen, Türkiye'nin yılda 3 milyon lira değerinde ahtapot ithal ettiğini buna karşılık 340 bin dolarlık ihracat yaptığını belirtti. Şen, "Biz bu yöntemleri geliştirdiğimizde çiftlik ahtapotu yetiştirmek için büyük bir adım atılacak. Karalar kirleniyor ve denizlerin doğal olarak rezervleri belli. Onun için gelecek kuşakların sağlıklı beslenmesinin yolu denizler, nehirler ve göllerdir. Buralarda yapılacak çiftlik üretimleridir" dedi.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 6277 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.