1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. El değmemiş koylar özel sektöre açılıyor
El değmemiş koylar özel sektöre açılıyor

El değmemiş koylar özel sektöre açılıyor

Bozcaada'da bugüne kadar bakir kalan, doğal güzellikleri ve eşsiz denizi ile dünyaca ünlü koylar, yönetmelik kapsamında özel sektöre açıldı.

A+A-

Adanın bakir koylarına şu ana kadar 17 başvuru yapıldı. İşletmeye açılan ilk yer olan Beylik Koyu’nun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bir çalışanı tarafından kiralanması dikkat çekti.

‘Tabiat Varlıkları ve Doğal SİT Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkındaki Yönetmelik’, 2 Mayıs 2013 tarih ve 28 bin 635 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgeleri ile birlikte doğal SİT alanları ve tabiat varlıklarında yer alan devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlarda izin ve işletme isteklerinin değerlendirilmesine ilişkin yönetmelik, buradaki alanların ön izin ihalesi ve kullanma izni verilip, 29 yıla kadar kiralama işleminin yapılabilmesi veya ihale yolu ile işletilmesine olanak sağlandı.

BEDEL ÖDEYECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı ile son dönemde gündemden düşmeyen Bozcaada’da, bu kez de bakir koyların işletilmesinin özel şahıslara devredilmesi gündeme geldi. Bölgenin sahip olduğu çevre değerlerini korumak ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak maksadıyla çıkarılan yeni yönetmelik sonrası, yatırımcılar gözünü Bozcaada’nın bakir kalmış koylarına dikti.

Bozcaada’nın doğal güzellikleri ve tertemiz deniz suyuyla ünlü koylarından Beylik Koyu’nu ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 4-C kadrosuyla çalışan işçi Zahit Ulaş’ın yıllık 30 bin liraya kiralaması dikkat çekti. Konuşmak istemeyen Ulaş’ın, emekliye ayrılacağı ve iş kurmak için böyle bir girişimde bulunduğu ifade edildi. Ulaş’ın kiraladığı koydan bugüne kadar ücretsiz yaralanan Bozcaadalılar artık bir bedel ödemek zorunda kalacak. Bozcaada sakinleri, bakir koylarının ve plajlarının ranta kurban gitmesinden endişe duyduklarını söyledi.

Beylik Koyu işletmesinin bir kişiye verildiğini öğrenen Bozcaada Belediyesi ve Kaymakamlık diğer plajların ve koyların özel şahıslara devrolmaması için harekete geçti. Kaymakamlık, geçen yaz aylarında işletme hakkı kendisine verilen adanın dünyaca ünlü Ayazma Plajı’nın önümüzdeki yıllardaki işletim hakkını almak için geçtiğimiz nisan ayında işletme başvurusu yaptı. Ancak, henüz bu başvuru sonuçlanmadı.

Neler yapılacak?

Bakir kalmış koyları kiralayanlar, plan gerekmeksizin 6 metrekare büyüklüğünde büfenin yanı sıra duş, gölgelik, soyunma kabinleri ile fosseptik gerektirmeyen seyyar tuvalet yapabilecek.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1198 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.