1. HABERLER

  2. DENİZ KAZALARI

  3. Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri, Mersin'de karanfillerle anıldı
Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri, Mersin'de karanfillerle anıldı

Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri, Mersin'de karanfillerle anıldı

Japonya'nın Kushimoto kenti açıklarında kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olan Türk denizciler için Mersin'de bir anma töreni düzenlendi.

A+A-

Japonya'nın Kushimoto kenti açıklarında kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olan Türk denizciler için Mersin'de bir anma töreni düzenlendi. Törene katılan Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tashima denizciler için denize karanfiller attı.

Japonya'dan dönüşte 16 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı'ndan ayrıldıktan sonra Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanarak kayalıklara çarpıp batan Ertuğrul Firkateyni'nde şehit olan Türk Denizciler için Atatürk Parkı içerisindeki Refah Şehitleri Anıtı'nda anma töreni düzenlendi. Törene; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, Japonya Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tashima ve Meclis Başkanı Mitsuji Umeno, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende Ertuğrul Şehitleri anısına Refah Şehitleri Anıtı'na çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunularak, Japonya Milli Marşı ile İstiklal Marşı okundu. Ertuğrul şehitleri anısına anıta çelenk bırakan Katsumasa, yaptığı konuşmada, hayatını kaybeden 587 denizciyi saygıyla andıklarını söyledi. Gelecek yıl acı olayın Japonya'da 125'nci yılının anılacağını belirten Katsumasa, bugünkü merasim için Türkiye'ye teşekkür etti. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu da yaşanan facianın ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişerek bugünlere kadar geldiğini söyledi.

DENİZE KARANFİL ATTILAR

Konuşmaların ardından Japonya Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tashima ve Meclis Başkanı Mitsuji Umeno, Genel Sekreter Tunçsu ile beraberindekiler, Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olan Türk denizciler için denize karanfil bıraktı. Japon heyet törenin ardından, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ı makamında ziyaret etti. Ziyaretten büyük onur duyduğunu dile getiren Başkan Kocamaz, Mersin ile Kushimoto şehri arasındaki kardeşliğin uzun yıllardır devam ettiğini hatırlatarak, "İnşallah bundan sonraki dönemde de kardeşlik ilişkilerini hep birlikte daha da ileriye götüreceğiz. Japonlar ile Türklerin geçmişten gelen ortak kültür ve tarihini, dedelerimizden aldığımız bu ilişkileri inşallah torunlarımıza kadar taşırız" dedi.

Mersin'de olmaktan mutlu olduğunu ifade eden Kushimoto Belediye Başkanı Tashima da "24 yıl önce bir trajedi meydana gelmiş olabilir, fakat bu trajedinin meydana gelmesi aramızdaki güçlü köprüleri oluşturmuştur. Gelecek sene 125. anma yılı Japonya'da gerçekleşecek ve bu ilişkilerin daha güçlü olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından karşılıklı hediye verildi.

Ertuğrul Fırkateyni şehitleri için geçen 16 Eylül'de de Mersin Türk Japon Dostluk Derneği tarafından bir anma töreni düzenlenmiş, törene Japon konuklar da katılmıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 4009 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.