1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. ‘Ertuğrul/Kainan 1890’ adlı filmin çekimleri Japonya'da başladı
‘Ertuğrul/Kainan 1890’ adlı filmin çekimleri Japonya'da başladı

‘Ertuğrul/Kainan 1890’ adlı filmin çekimleri Japonya'da başladı

1890 yılında meydana gelen Ertuğrul Faciası’nı konu alan ‘Ertuğrul / Kainan 1890’ adlı filmin çekimleri Japonya’nın Wakayama şehrinde başladı.

A+A-

Ertuğrul Faciası’nı konu alan ‘Ertuğrul / Kainan 1890’ adlı filmin çekimleri Japonya’nın Wakayama şehrinde başladı. Türk-Japon ortak yapımı filmde 1890’daki facia ile 1985’te Tahran’da mahsur kalan Japon vatandaşlarının kurtarılması olayı birlikte anlatılıyor. Türk oyuncu kadrosu henüz kesinleşmeyen filmin Türkiye çekimleri mart ayında yapılacak.

125 yıl önce 587 mürettebatıyla birlikte Japonya açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni’nin hikâyesinin anlatılacağı filmin detayları ortaya çıkmaya başladı. Geçtiğimiz yıl Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin de katıldığı Marmaray’ın açılış töreni sırasında bir proje olarak bahsedilen Türk-Japon ortak yapımı filmin Japonya çekimleri başladı.

Japonca adı Kainan 1890 (Facia 1890) olarak belirlenen filmin çekimleri Wakayama şehrinde devam ediyor. Japonya ayağının büyük oranda tamamlandığı filmin Türkiye çekimlerine ise mart ayında başlanacak. Mitsutoshi Tanaka’nın yönettiği filmin Türkçe adı ise Ertuğrul olacak. İki ülke kültür bakanlıklarının ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen filmin Türkiye’deki yürütücü yapımcılığını ise Böcek Yapım üstleniyor.

Filmde yer alacak Türk oyuncular henüz kesinleşmezken, Japon oyuncu kadrosunda ünlü yönetmen Takashi Miike’nin 13 Suikastçı filminde rol alan Masaaki Uchino ve 2012’de Japonya’nın önemli sinema ödüllerinden Kinema Junpo’da En İyi Genç Kadın Oyuncu seçilen Shiori Kutsuna başrollerde yer alıyor. Filmin diğer Japon oyuncuları Yui Natsukawa, Yukiyoshi Ozawa, Naoto Takenaka ve Takashi Sasano. Ertuğrul’un tahminî bütçesinin 12 milyon TL olması bekleniyor.

1890’DAN 1985’E İKİ KURTARMA OPERASYONU

Senaryosunu Eriko Komatsu’nun kaleme aldığı filmin merkezinde Ertuğrul Faciası yer alsa da iki ana hikâye olacak. Birinci bölümde 1890’da Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında kayalıklara çarparak mürettebatıyla batan Ertuğrul Firkateyni’nin yolculuğu ve Japonların gemi mürettebatını kurtarmak için gösterdiği mücadele konu ediliyor. Filmin ikinci bölümünde ise 1985’te, İran-Irak Savaşı sırasında Saddam Hüseyin’in ‘48 saat içinde Tahran’ı bombalama’ tehdidi üzerine şehirde mahsur kalan Japon vatandaşlarının Türk yetkililer tarafından kurtarılması anlatılacak. Ertuğrul / Kainan 1890 filminin bu yılın kasım ayında vizyona girmesi planlanıyor.

Türk-Japon dostluğunun temelini atan facia

II. Abdülhamit, Japon Prensi Komatsu’nun İstanbul ziyaretine ve Japon imparatorunun uzattığı dostluk eline karşılık vermek amacıyla 1889 yılında Ertuğrul Firkateyni’ni 600’e yakın mürettebatıyla Japonya’ya gönderir. 14 Temmuz 1889’da başlayan yolculuk, Türk denizcilik tarihinin en acı hatıralarından biri olarak tarihe geçer. İngiliz hâkimiyetindeki Hindistan’ın Bombay limanına da uğrayan ve halk tarafından yoğun ilgiyle karşılanan Ertuğrul Firkateyni, yola çıktıktan 11 ay sonra, 7 Haziran 1890’da Japonya’nın Yokohama limanına demir atar. 15 Eylül 1890’da Yokohama’dan ayrılan firkateyn, Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanır ve 18 Eylül 1890’da kayalara çarparak batar. 587 denizcinin şehit olduğu kazadan sadece 69 denizci kurtulur.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1551 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.